W Centrum Edukacji i Pracy w Radomiu, przy współpracy z instruktorami praktycznej nauki zawodu Warsztatów Szkoleniowo Produkcyjnych, odbyło się szkolenie pt. ,,Kuchnia włoska”. W kursie wzięli udział uczestnicy OHP.
W ramach części teoretycznej, młodzi ludzie zapoznali się z historią parzenia kawy, dowiedzieli się też, jak przygotować – i z czego składają się – popularne dania. Ponadto poznali regiony Włoch, z których pochodzą najbardziej charakterystyczne produkty wykorzystywane w kuchni włoskiej.
W trakcie kursu uczestnicy przygotowali: tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem, tradycyjną włoską pizzę, spaghetti bolognese, sałatkę z krewetkami, a także pappardelle z łososiem. Największe wrażenie zrobił deser tiramisu i ciastka cantucci oraz degustacja świeżo parzonej włoskiej kawy. Wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do wspólnego gotowania i integracji uczestników, a na zakończenie każdy z nich miał możliwość skosztowania potraw oraz znalezienia swoich smaków w kuchni włoskiej.
Tekst i zdjęcia: Martyna Hernik – specjalista ds. rozwoju zawodowego