Uczestnicy Włocławskiego Hufca Pracy 3 kwietnia br. wzięli udział w XI edycji Święta Żuru Kujawskiego. Organizatorem tego przedsięwzięcia był Klub „Łęg” Centrum Kultury Browar B, mieszczący się przy ulicy Płockiej 246 we Włocławku. W konkursie wzięło udział osiem regionalnych zespołów z Włocławka i okolic.
Nasza zdolna młodzież, kształcąca się w zawodzie kucharz oraz odbywająca naukę zawodu w „P.P.H BARTUS”, pod czujnym okiem instruktora praktycznej nauki zawodu oraz kadry wychowawczej przygotowała konkursowy żur kujawski.
Tradycja żuru kujawskiego w regionie Kujaw pielęgnowana jest od wieków. Historia tej kwaśnej zupy „dla biedoty” stała się nawet legendą przekazywaną kolejnym pokoleniom. Dawna strawa dostała miano „żor”, aby w perspektywie dalszych czasów przekształcić się w obecnie wszystkim znany „żur”, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
– Żur to obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym śniadaniu w moim domu – deklaruje nasza uczestniczka Anna Pacholska.
Tegoroczny żur przygotowały i serwowały gościom uczestniczki: Anna Pacholska, Katarzyna Pipczyńska i Wiktoria Słomińska.
Żur gotowany był pod czujnym okiem pani Marii Paszyńskiej z „P.P.H BARTUS”, zaś opiekunkami dziewcząt są Justyna Spiżak i Aleksandra Waśniewska.
Uczestniczki włożyły wiele pracy i serca w przygotowania. Żur podany przez naszą jednostkę zyskał wiele pochlebnych głosów i komplementów a także zwrócił uwagę na kulinarne zdolności młodzieży. Mimo rywalizacji idei konkursu przyświecała integracja pomiędzy poszczególnymi środowiskami związanymi z lokalną kulturą oraz wspólne propagowanie tradycji Kujaw. W ramach udziału w konkursie reprezentantki naszego Hufca Pracy otrzymały podziękowania oraz pamiątkową, ręcznie malowaną karafkę na zakwas.Tegoroczna konkurencja była naprawdę duża – nasza młodzież musiała zmierzyć się z przedstawicielami kół gospodyń wiejskich czy przedsiębiorstw edukacyjnych i gospodarczych. Każdy z zespołów przygotowywał własny i unikatowy w smaku żur, który następnie został poddany ocenie jury. Dodatkowo młodzież Hufca zadbała o aspekt wizualny stanowiska ukazującego naszą jednostkę – wyeksponowana została nie tylko kujawska potrawa, ale i włocławski fajans, materiały promocyjne a także wielkanocne ozdoby w postaci własnoręcznie ozdobionych wianków i pisanek.
Konkurs Święta Żuru Kujawskiego na stałe wpisał się w życie naszego Hufca Pracy a kolejne pokolenia naszych uczestników, kształcących się w zawodzie kucharz, z wielką chęcią kontynuują te tradycję.
A my zapraszamy wszystkie jednostki OHP do prezentowania swoich potraw wielkanocnych
Co należy zrobić?
W komentarzu do postu z niniejszym artykułem należy wrzucić zdjęcie potrawy wielkanocnej wraz z przepisem i przedstawieniem - w jakiej jednostce zostało danie wykonane i kto je przygotował (uczestnicy + instruktorzy).
A tymczasem przepis na żur kujawski z Hufca Pracy we Włocławku
Składniki:
- Żur Kujawski – 2-3 butelki
- Ziemniaki – 1,5 kg
- Cebula – 5 sztuk
- Czosnek – 4 ząbki
- Boczek wędzony parzony – 40 dag (lub więcej)
- Kiełbasa biała – 60 dag (lub więcej)
- Kiełbasa zwykła – 1 kg (lub więcej)
- Smalec wieprzowy - 10 dag
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (duże)
- Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, suszony majeranek
- Jajka ugotowane na twardo (do przybrania)
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę zwykłą i boczek pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzać smalec wieprzowy (pół kostki). Wrzucić cebulę oraz pokrojoną kiełbasę zwykłą i boczek. Smażyć do złotego koloru
- Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę
- Zimną wodę (ok 4-5 litry ) zagotować. Odstawić i następnie dodać przyprawy oraz czosnek. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki i białą kiełbasę. Gotować pod przykryciem ok. 20 -30 minut (aż ziemniaki nabiorą odpowiedniej miękkości)
- Kiełbasę białą wyjąć, pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do zupy
- Do wywaru wrzucić zawartość patelni (kiełbasa, cebula, boczek)
- Wlać rozmieszany zakwas żuru (na 20 minut przed końcem gotowania) – najpierw połowę aby żurek nie był za kwaśny. W razie potrzeby dolewać według własnego uznania. Jeśli zupa będzie za gęsta – dodać wody. Gotować zupę na minimalnym ogniu – ok 2-3 minuty. Według uznania zabielić zupę śmietaną na koniec.
- Gotowy żurek podawać z połówką jajek – jako dekorację.
Autor artykułu: Justyna Spiżak – wychowawca 2-5 HP
Autor zdęć: Justyna Spiżak – wychowawca 2-5 HP