W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto przypomnieć sobie, jakich potraw nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Dlatego kucharze z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu na zajęciach praktycznych postanowili przygotować te tradycyjne.
Pod okiem instruktorów Agnieszki Krupy oraz Eweliny Hejnar przygotowano sałatkę jarzynową w pomidorach, jajka w sosie tatarskim, chrzan z jajkiem, pasztet z żurawiną oraz tradycyjne ciasta: mazurki, babkę marmurkową oraz baranka i zająca wielkanocnego. Prowadzące zajęcia pokazały młodzieży nieco inne, lecz także związane ze świętami wielkanocnymi, przepisy. Przygotowano wielkanocną tartę z żurkiem, różowe jajka faszerowane, mini serniczki z kajmakiem, dekoracyjne jajka nadziewane pastą musztardową i bazyliową, małe babeczki z kremem chałwowym i kajmakowym oraz kruche ciasteczka wielkanocne.
Wszystkie pomysły i przepisy, zarówno te wytrawne jak i te na słodko, młodzi kucharze mogą wykorzystać i przygotować w swoich domach rodzinnych.
Autor artykułu: Ewelina Hejnar – instruktor ds. szkolenia zawodowego
Autor zdjęć: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych