• Kontrast strony

Kuchnia włoska słynie na cały świat ze swych aromatów. Chyba nie ma takiego drugiego kraju, w którym pomidory smakowałyby prawdziwym słońcem, a bazylia rozsiewała nutę tak wyrazistej świeżości.

14 czerwca br. w Pizzerii „PaPi” w Wołowie  odbyły się warsztaty kulinarne ”Włoski przysmak” dla grupy  uczestników 1-4 Hufca Pracy, które zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Wołowie.

Głównym celem warsztatów było wypiekanie  prawdziwej, tradycyjnej włoskiej pizzy, oraz nabywanie przez uczestników nowych umiejętności wypiekania w taki sposób, by danie było aromatyczne, miało odpowiednią strukturę i niezrównany smak. Pod czujnym okiem mistrza  uczestnicy mieli możliwość poznać tradycyjne receptury, nauczyć się wyrabiać ciasto przygotować aromatyczny sos pomidorowy, odpowiednio dobierać oraz łączyć składniki a przede wszystkim spróbować swoich sił wypiekając samodzielnie pizzę w profesjonalnym piecu opalanym drewnem.

Prowadzący warsztaty pan Dominik  na samym początku zapoznał młodzież z zasadami BHP jakie muszą być zachowane  na stanowisku pracy. Następnie przekazał informacje o kuchni włoskiej , jak należy dobierać składniki, aby danie było smaczne i  estetycznie podane dla klienta. Po krótkiej prelekcji uczestnicy pod okiem prowadzącego  rozpoczęli przygotowywanie pizzy. W trakcie warsztatów panowała miła i  serdeczna  atmosferą, która sprzyjała nauce, uczestnicy otwarci  na nowe doświadczenia zawodowe, chętnie przyswajali przekazaną im wiedzę.

Następnym etapem była wspólna degustacja przygotowanych przez siebie potraw-pizzy. Uczestnicy w profesjonalny sposób zmierzyli się z tajnikami prawdziwej kuchni włoskiej przygotowując smacznie i starannie swoją „pierwszą” pizzę. Warsztaty nie tylko wpłynęły na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, ale pobudziło również ich kubki smakowe.

Młodzież zdobyła silną podstawę do tego, by rozwijać swoje umiejętności, a nawet poszukiwać pracy w gastronomii, nie tylko dotyczącą kuchni polskiej. Zgodnie z założeniem warsztatów niewątpliwie były one niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym.

Maksymylian i jego pizza

Uczestnicy warsztatów kulinarnychjpg

Tekst i zdjęcia: Katarzyna Nowicka – doradca zawodowy z MCK Wołów

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.