• Kontrast strony

W Młynnem koło Limanowej, w Restauracji „Tartak” odbył się VI Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników jednostek Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP oraz Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.


Organizatorem przedsięwzięcia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz Hufiec Pracy w Limanowej. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Mieczysława Urygi – Starosty Limanowskiego, który ufundował puchary i upominki dla zwycięskich drużyn. Uroczystego otwarcia imprezy dokonali Wojewódzki Komendant Paweł Leśniak oraz Zastępca Wojewódzkiego Komendanta Beata Pabian-Mikuła. Ponadto wśród zaproszonych gości znaleźli się: Robert Cieśla – Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP w Krakowie Karolina Kowalewska – uczestniczka Masterchefa, zdobywczyni Żółtego Fartucha, oraz Jacenty Musiał – Dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi. Głównym celem imprezy było rozwijanie pasji
i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.

W kulinarnej rywalizacji wzięło udział 18 drużyn z Małopolski. Po oficjalnym otwarciu Konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych składach, a ich zadaniem było przygotowanie potrawy z grillowanych warzyw z dodatkiem sosu według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy grillujących były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania dania, a także kreatywność w przygotowaniu.

Jury obradowało w składzie: Paweł Leśniak – Komendant MWK OHP, Beata Pabian-Mikuła – Zastępca Wojewódzkiego Komendanta MWK OHP, Robert Cieśla – Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP oraz Jakub Kasiński – właściciel Restauracji „Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, a także Karolina Kowalewska – uczestniczka Masterchefa. 

– Gratuluję wszystkim, bo pomimo, że nie jesteście kucharzami potrafiliście przygotować tak wspaniałe potrawy – podkreśliła uczestniczka Masterchefa – Karolina Kowalewska.

– Dziękuję Wam za wszystkie doznania kulinarne jakich dzisiaj doświadczyłam. Cieszę się, że w swoich daniach wykorzystaliście regionalne produkty w taki sposób, że nie pomyślałabym, że można je tak wykorzystać – powiedziała Beata Pabian-Mikuła, członek komisji.

– Bardzo miło było dzisiaj oceniać Wasze dania. Widać, że wkładaliście w przygotowania dużo serca – zaznaczył Jakub Kasiński.

Ostatecznie mistrzami VI Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP okazali się reprezentanci Hufca Pracy w Limanowej – Karol Gamoń i Jakub Papież. Drugie miejsce zajęły Weronika Sopata i Emilia Poręba – drużyna z Nowego Sącza. Natomiast trzecie miejsce przypadło Natalii Zasadni i Oliwia Brotoń z 6-5 Hufca Pracy w Krakowie.

Na zakończenie uczestnicy plenerowej imprezy obejrzeli pokaz przygotowania zdrowych koktajli w ciekłym azocie zaprezentowany przez Pana Jakuba Kasińskiego, który zrobił na wszystkich duże wrażenie.

Tekst – Danuta Lorek
Zdjęcia – Karolina Młynarczyk, Wioleta Biernat

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.