Pączki uchodzą za najpopularniejszy przysmak spożywany w Tłusty Czwartek. Według jednego z przesądów, osoba, która tego dnia nie zje ani jednego pączka, będzie cierpieć niepowodzenia przez cały rok. Lepiej nie ryzykować! A co można jeszcze zjeść tego dnia?
Nie tylko pączki, ale także tradycyjne faworki (zwane też chrustem) czy słodkie gniazdka. W przeszłości jadło się pączki nadziewane słoniną, boczkiem lub innym tłustym mięsem. Dzisiaj półki w cukierniach i piekarniach uginają się od pączków obficie polanym lukrem, czekoladą lub posypanych pudrem z przeróżnymi nadzieniami do wyboru. Kadra wychowawcza Hufca Pracy w Górze (Dolnośląska WK) tego dnia odwiedziła swoich uczestników na zajęciach z praktycznej nauki zawodu, którzy owe pączki przygotowywali. Uczniowie w zawodzie piekarz mieli dziś pełne ręce pracy, ale i tak byli bardzo weseli. By osłodzić ten dzień naszym uczestnikom w innych zawodach, kadra hufca wybrała się do kolejnych miejsc praktyk, wręczając młodzieży pączki. Słodkiego dnia!
Tekst : Dagmara Hanczyn - wychowawca Hufca Pracy w Górze Zdjęcia: Magdalena Gronowicz – wychowawca Hufca Pracy w Górze