W czwartek 7 kwietnia 2022 r. zakończyło się czterodniowe szkolenie zawodowe „Kelner – Barista”, które odbyło się w Gdańskim Centrum Szkoleniowym Masters of Bartenders organizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Gdańsku.
Szkolenie kierowane było dla uczestników 11-7 Hufca Pracy w Gdańsku. Są to uczniowie klasy III, którzy w tym roku kończą szkołę branżową w zawodzie cukiernik.
Program szkolenia obejmował część teoretyczną, w której uwzględniono, między innymi takie aspekty jak: praca baristy, praca kelnera, użytkowe gatunki kawy, techniki przygotowania i parzenia kawy oraz część praktyczną, która obejmowała obsługę wszelkiego sprzętu baristycznego, a także przygotowywanie wszystkich rodzajów kaw.
Prowadzący Tomasz Hallmann jest doświadczonym trenerem, który wykazał się dużym zaangażowaniem oraz umiejętnością przekazywania wiedzy w formie zrozumiałej dla odbiorców, dzięki temu zachęcił do aktywnego udziału w zajęciach. Na zakończenie odbyło się uroczyste rozdanie certyfikatów. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni z przebiegu szkolenia, wynieśli dużo praktycznej wiedzy i umiejętności.
Szkolenie umożliwiło młodzieży zdobycie dodatkowych kwalifikacji, dzięki którym będą bardziej atrakcyjni na rynku pracy.
Autor tekstu i zdjęć: Patrycja Kużel