W Starachowicach zakończyło się szkolenie Cukiernik I i II stopnia. Uczestnikami była młodzież OSiW Starachowice, która ukończyła kl. III w zawodzie kucharz.
Młodzież, biorąca udział w szkoleniu, poszerzyła swoje kwalifikacje o wiedzę i umiejętności z zakresu pieczenia ciast, wykonywania deserów i słodkich przekąsek. Poznała nowe trendy w cukiernictwie panujące obecnie na rynku. Dziesięcioosobowa grupa pod kierunkiem instruktora mogła praktycznie przekonać się o swoich zdolnościach manualnych wykonując dekoracje tortów, deserów i ciasteczek.
Na zakończenie kursu młodzież otrzymała certyfikaty. Słodki poczęstunek przygotowany przez młodzież w ramach egzaminu był miłym akcentem dla wszystkich.
Szkolenie było bezpłatne dla uczestników i finansowane przez Świętokrzyską Wojewódzką Komendę OHP w Kielcach. Za nabór, organizacje i monitoring zajęć odpowiedzialna była Katarzyna Misiowiec doradca zawodowy MCK w Starachowicach.
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Misiowiec