Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. W tym roku przypada 15.10.2022r. Ten dzień jest idealną okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Produkty te znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, zaraz po aktywności fizycznej.
Z tej okazji uczestniczki Hufca Pracy w Górze (Dolnośląska WK) Anastazja i Nikola przygotowały sałatki owocowe. Jeszcze rano przed rozpoczęciem lekcji dziewczęta przyszły do Hufca i wykonały sałatki. Zapakowały w pojemniczki i smacznie zjedzą na śniadanie.
Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Ponadto, regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców obniża ryzyko chorób serca. Większość owoców i warzyw ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu.
Tekst i zdjęcia: Magdalena Gronowicz – st. wychowawca HP w Górze