W ramach działalności koła kulinarnego – „Domowe Smaki” młodzież 11-16 Hufca Pracy w Kwidzynie wraz z opiekunem koordynującym - wychowawcą Anną Flader wybrała się na plac Powiślańskiego Banku Spółdzielczego na wyjątkowe spotkanie z kucharzem Tomaszem Jakubiakiem (jurorem polskiej edycji programu MasterChef Junior).
Tomasz Jakubiak podczas swojego pokazu zdradził przybyłej publiczności techniki szybkiej obróbki i przygotowania produktów, kierując się zasadą zero waste. Zdradził też na jakim sprzęcie pracuje w kuchni. Przygotowywał przed publicznością kilka ulubionych przepisów, a były nimi: sałatka ze świeżych produktów ogólnodostępnych tj. papryka, pomidory, cebula, wszystko co jest dostępne od ręki na targowisku. Zdradził również swój autorski przepis na smaczną zupę chłodnik przygotowaną z różnego rodzaju warzyw zielonych. Najlepszym punktem spotkania była degustacja. Młodzież mogła skosztować przygotowanych przez niego dań kuchni regionalnej.
Uczestnicy, którzy skorzystali ze spotkania i pokazu Tomka Jakubiaka to uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Kwidzynie, którzy uczęszczają na koło kulinarne „Domowe Smaki” prowadzone w świetlicy 11-16 HP w Kwidzynie. Bardzo chętnie biorą udział w zajęciach koła, więc wyjście na pokaz kulinarny w wykonaniu Tomka Jakubiaka było strzałem w dziesiątkę. Młodzież zachwyciła się spotkaniem na żywo, a także tym jak juror MasterChef Junior posługuje się kuchennymi narzędziami - po spotkaniu zgodnie stwierdziła, że na najbliższym kole chętnie spróbują odtworzyć przepisy zaprezentowane na spotkaniu.
Celem spotkania było poznanie osobowości telewizyjnej w świecie kulinariów, zachęcenie młodzieży do rozwijania swoich pasji i zainteresowań, a przede wszystkim była to po prostu świetna okazja, aby zobaczyć jak popularny kucharz gotuje na żywo.
Autor tekstu: Mariola Przewłoka
Autor zdjęć: Mariola Przewłoka / Anna Flader