Wiktoria Stala, uczestniczka 12-29 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Częstochowie jest pracownikiem młodocianym Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Katowicach, praktyczną naukę zawodu w klasie III odbywa na warsztatach kucharskich w Branżowej Szkole I Stopnia ul. Sosnowa 2, 42-310 Żarki.
Instruktorem praktycznej nauki zawodu jest Justyna Szczepańska.
Wiktoria aktywnie angażuje się w inicjatywy organizowane przez OSiW w Częstochowie. Są to działania na rzecz potrzebujących oraz promujące dbanie o środowisko naturalne, ale w szczególności chętnie bierze udział w różnego rodzaju warsztatach i konkursach kulinarnych organizowanych nie tylko przez OSiW w Częstochowie, ale również ZDZ w Żarkach gdzie kontynuuje naukę. Zainteresowania kulinarne rozwija poprzez analizowanie i studiowanie różnych przepisów czy oglądanie programów kulinarnych w telewizji. Dzięki udziałowi w konkursach może w ten sposób wdrażać w życie zdobytą wiedzę i umiejętności.
Rozmawiamy z Wiktorią:
Jak przygotowywałaś się do finałów wojewódzkich?
W trakcie nauki uczestniczyłam w projekcie; „Lepszy start w zawodową przyszłość”, podczas którego odbyłam staż zawodowy w wymiarze 150 godzin w restauracji „Gościniec Jurajski” w Żarkach. Na co dzień oglądam programy kulinarne, wyszukuję ciekawe przepisy, które potem ćwiczę na zajęciach praktycznych. Często swoimi spostrzeżeniami dzielę się z instruktorką Justyną Szczepańską, która umożliwia mi eksperymentowanie i rozwijanie własnych pasji, a także poznawanie i użytkowanie nowoczesnych sprzętów, urządzeń gastronomicznych i technik przyrządzania potraw np. sous vide.
Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
Lubię eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki i produkty. Cieszy mnie, gdy mogę wykonać jakiś przepis który znalazłam np. w starej książce kucharskiej i po dokładnym odtworzeniu potrawa, która powstaje, wszystkim smakuje. Lubię kolory na talerzu, więc często komponuje surówki z różnych warzyw i owoców. Wiem jak ważna jest prawidłowa dieta dla zdrowego funkcjonowania organizmu, dlatego komponując potrawy staram się, by były zbilansowane energetycznie, wyglądały estetycznie i apetyczne, a co najważniejsze by ich smak zachęcał do kolejnego kęsa.
Na ile tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłaś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Po skończeniu szkoły myślę o otwarciu własnej małej gastronomi, gdzie mogłabym zająć się nie tylko przyrządzaniem potraw, ale również organizacją i planowaniem przyjęć okolicznościowych. Edukacja w OHP i wybór zawodu były właściwym, przemyślanym działaniem, zgodnym z moimi zainteresowaniami i planami na przyszłość. Nauka w szkole pomogła mi rozwinąć moje pasje, nauczyła pewności siebie, czy zarządzania własnym czasem. Dzięki praktykom na warsztatach, miałam okazję korzystać z nowoczesnych urządzeń gastronomicznych. Jestem laureatką konkursu kulinarnego „Zdrowie na talerzu” w drodze do Master Chefa ZDZ w Andrychowie, gdzie na osiem drużyn zajęłam pierwsze miejsce. Jestem pewna, że nauka w OHP umożliwiła mi osiągnięcie takich wyników.