Wiktoria Maćkowiak jest reprezentantką Pomorskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Konkursie Ogólnopolskim „Sprawny w zawodzie - Kucharz 2022”.
Jest uczestniczką 11-7 Hufca Gdańsk.
W trakcie finałów wojewódzkich przygotowała tost z jajkiem „poche” oraz pulpety w sosie warzywnym z puree ziemniaczanym i buraczkami.
Jest uczennicą Szkoły Branżowej I Stopnia nr 1 w Gdańsku.
Praktyczną naukę zawodu realizuje w MBM Katering w Juszkowie pod kierunkiem Krzysztofa Barwińskiego.
Rozmawiamy z Wiktorią:
Jak przygotowywałaś się do finałów wojewódzkich?
Do konkursu przygotowywałam się poprzez rozwiązanie egzaminów zawodowych oraz wielogodzinne spędzanie czasu w domowym zaciszu mojej kuchni! To właśnie w niej udoskonaliłam i doprecyzowałam estetykę serwowanych dań, a także metodą prób i błędów odnajdywałam nowe smaki, które nadały moim potrawom niespotykany i unikalny aromat.
Również fakt, że na konkursie towarzyszyły mi moje szczęśliwe skarpetki spowodował, że miałam ze sobą dużo optymizmu J Dlaczego? Ponieważ widnieje na nich wizerunek SpongeBoba, który jak wiemy był najlepszym kucharzem wśród mórz i oceanów. Zawsze gdy je nosze, mam wrażenie, że łatwiej mi się gotuje.
Co najbardziej inspiruje Cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
Moim zdaniem najbardziej inspirujące jest odkrywanie smaków, których nigdy nie znaliśmy. Połączenia, o których nigdy bym nie pomyślała aby spróbować, okazują się rewelacyjne.
Delikatność, a zarazem intensywność smaków, a bardziej ich połączenie pokazują mi, że gotowanie jest jak podróż, ekscytujące, ciekawe i za każdym razem kształtujące.
Największy nacisk nakładam na dokładności serwowania dań i harmonii między smakami.
Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłaś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Wsparcie, które okazuje mi cała załoga 11-7 HP jest niepojęte. Dzięki nim mam pewność, że poradzę sobie w samorealizacji zawodowej.