• Kontrast strony

Seweryn Pietrzak jest uczniem kl. III Branżowej Szkoły I st. w Szczecinku i jednocześnie uczestnikiem Hufca Pracy 16-9. Jest chłopcem kulturalnym i bardzo sympatycznym. Kierunek kształcenia w zawodzie kucharz wybrał z racji swoich zainteresowań. Jak sam twierdzi, swoją przyszłość planuje w zawodzie kucharz, który go bardzo interesuje i daje mu wiele możliwości rozwoju.

Seweryn w miesięcy październiku 2021 r. wziął udział w dwutygodniowym stażu we Frankfurcie nad Odrą w ramach programu Erasmus „ Czas na europejski staż” Otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia. Podczas stażu Seweryn wykazał się kreatywnością, doskonałą organizacją pracy za co został wyróżniony przez szefa kuchni.

Seweryn Pietrzak odbywa naukę zawodu kucharz w Niepublicznym Przedszkolu „Krasnoludek” w Szczecinku. Szkoli się pod okiem instruktora Pawła Kwaka.

Seweryn oprócz kształcenia w zawodzie kucharz bierze czynny udział w różnorakich akcjach prowadzonych przez hufiec. W ostatnim okresie brał udział w akcji „Walentynka dla mieszkańców”, podczas której młodzież rozdawała serca walentynkowe własnoręcznie wykonane przechodniom na ulicach. Chociaż to święto skierowane jest w głównej mierze do zakochanych, to celem inicjatywy młodzieży było potraktowanie tego dnia jako pretekstu do okazania ludziom miłości w tak trudnych dla nas wszystkim czasach odosobnienia związanych z pandemią.

Ponadto chłopiec bardzo często włącza się w realizowany w hufcu projekt w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności „Zielony sport” promując jednocześnie zdrowy styl życia i proekologiczne działania.

Rozmawiamy z Sewerynem:

Jak przygotowywałeś się do finałów wojewódzkich?

Do finałów wojewódzkich głównie przygotowywałem się w miejscu odbywania nauki zawodu. Duża pomocą służyli mi opiekunowie, pod których okiem przygotowywałem różne potrawy już całkowicie samodzielnie. Zwracali oni uwagę na czystość stanowiska, organizację pracy oraz prezentację wykonywanych przeze mnie dań. Okazało się również, że udział w stażu we Frankfurcie również pomógł mi w przygotowaniach, gdyż miałem już doświadczenie w pracy w profesjonalnej kuchni.

Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?

Zawód kucharz daje mi wiele możliwości rozwoju, inspiracji i kreatywności. Jest wiele możliwości przygotowywania tradycyjnych potraw w sposób inny, który daje super efekty wizualne ale przede wszystkich smakowe. Obecnie podczas nauki zawodu duży nacisk kładę na sposób organizacji pracy. Nigdy nie robię nic w pośpiechu. Wszystko staram się mieć zaplanowane krok po kroku. Ponadto dla mnie bardzo ważne jest samo stanowisko pracy, które moim zdaniem powinno być przede wszystkim czyste.

Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłeś/aś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?

Moim zdaniem edukacja w OHP będzie miała duży wpływ na znalezienie zatrudnienia w moim zawodzie. Pobyt w OHP dał mi możliwość rozwijania swoich zainteresowań związanych z zawodem. Poprzez udział w różnorakich konkursach czy stażach miałem możliwość nabycia odpowiednich umiejętności zarówno w swoim zawodzie jak i umiejętności społecznych. Wierzę, ze dzięki wsparciu jakie otrzymałem w OHP będę mógł samodzielnie realizować się w zawodzie, który mnie bardzo interesuje.

Seweryn Pietrzak (1)
Seweryn Pietrzak (1)
Seweryn Pietrzak (2)
Seweryn Pietrzak (2)
Seweryn Pietrzak podczas przygotowań do konkursu wojewódzkiego 1
Seweryn Pietrzak podczas przygotowań do konkursu wojewódzkiego 1
Seweryn Pietrzak podczas przygotowań do konkursu wojewódzkiego
Seweryn Pietrzak podczas przygotowań do konkursu wojewódzkiego
seweryn Pietrzak z grupą kucharzy na stazu we Frankfurcie
seweryn Pietrzak z grupą kucharzy na stazu we Frankfurcie
Seweryn Pietrzak z szefem kuchni i otrzymanym certyfikatem ze stazu we Fraknfurcie
Seweryn Pietrzak z szefem kuchni i otrzymanym certyfikatem ze stazu we Fraknfurcie
Sewryn Pietrzak podczas samodzielnego wykonywania potraw na stazu we Frankfurcie
Sewryn Pietrzak podczas samodzielnego wykonywania potraw na stazu we Frankfurcie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.