Ramona jest uczestniczką Hufca Pracy 10-8 DK w Zambrowie (Podlaska Wojewódzka Komenda OHP), uczennicą klasy III Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 im. Janusza Korczaka w Zambrowie.
Naukę zawodu odbywa w Bursie Szkolnej Nr 1 w Zambrowie ul. Obwodowa 2, 18-300 Zambrów, pod opieką instruktora praktycznej nauki zawodu pani Elżbiety Szeligowskiej.
W latach szkolnych 2020/2021 oraz 2021/2022 Ramona pełni funkcję z-cy przewodniczącej Rady Młodzieży Hufca. Uczestniczy w różnego rodzaju działaniach prospołecznych na rzecz seniorów i środowiska lokalnego m.in.:
- Dzień Nauczyciela
- warsztaty bożonarodzeniowe – kartka i stroik dla seniora
- Stroik dla seniora i kartki wielkanocne – w ramach inicjatywy Podlaski zakątek - Tu żyje się BIO
- pieczenie i ozdabianie pierników świątecznych oraz przekazanie dla seniorów ze Stowarzyszenia „Szansa”
- My dla innych – wykonywanie zajączków terapeutycznych, zakładek do książek dla seniorów.
Uczestniczy również w rozmaitych przedsięwzięciach kulturalno-oświatowych oraz sportowo-rekreacyjnych, organizowanych przez hufiec i szkołę.
Ramona chwalona jest w zakładzie pracy przez pracodawcę za sumienność, zaangażowanie oraz odpowiedzialność w powierzonych jej zadaniach.
Jej pasją jest śpiew, muzyka, jazda konna, moda, no i oczywiście gotowanie. Warsztat kulinarny szlifuje poprzez codzienne gotowanie dla najbliższych osób oraz oglądanie rożnego rodzaju telewizyjnych programów kulinarnych np.: MasterChef, Kuchenne Rewolucje, Top Chef. Interesujące przepisy odkrywa dzięki social mediom: Tik Tokowi i Instagramowi.
Doświadczenie kulinarne zdobywa również poprzez podejmowanie dodatkowego zatrudnienia w weekendy lub w czasie wolnym od nauki szkolnej i praktyk.
Ramona uczestniczyła w projekcie pt. „Zagraniczne staże zawodowe - młodzi kucharze, murarze i mechanicy gotowi na standardy europejskie” realizowanego ze środków POWER na zasadach Programu Erasmus+ w terminie od 23.02.2020 r. do 07.03.2020 r. Zagraniczny staż zawodowy odbywała we Frankfurcie nad Odrą. Doświadczenie zawodowe zdobywała w Zakładzie Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina – Branderburgii. Pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu w dziedzinie gastronomii zgłębiała wiedzę na temat kuchni niemieckiej. Ramona dała się poznać tam jako uczennica energiczna, posiadająca zdolności kulinarne, sporządzająca potrawy z pasją i zaangażowaniem. Świetnie czuje się tez w pieczeniu szarlotki i innych ciast.
Rozmawiamy z Ramoną:
Jak przygotowywałaś się do finałów wojewódzkich?
Do finałów wojewódzkich zaczęłam przygotowywać się na początku kwietnia. Przypominałam sobie poznane przepisy sporządzania potraw, używane składniki oraz wiadomości z lekcji i kursów zawodowych. Rozwiązywałam testy online. Pomogła mi również wychowawczyni z OHP, która przygotowała dla mnie testy i przybliżyła zasady przebiegu praktycznego etapu konkursu. Zdobyta wiedza oraz umiejętność gotowania pomogły mi w uzyskaniu pierwszej lokaty na etapie wojewódzkim konkursu „Sprawny w zawodzie- kucharz”.
Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
Kształcę się w zawodzie kucharza. Ta praca daje mi dużo satysfakcji, dlatego też w wolnych chwilach podejmuję dodatkową pracę w rożnego rodzaju lokalach gastronomicznych lub przy organizacji imprez okolicznościowych. Wykonuję ten zawód z pasją i wiążę z nim przyszłość. Zawód ten wymaga łatwości nawiązywania kontaktów z ludźmi, umiejętności pracy w grupie, pod presją czasu, a wydaje mi się, że posiadam takie predyspozycje zawodowe. Przydaje się też dobry smak, także zmysł artystyczny. Wiem, że przygotowane danie powinno być smacznie i estetycznie zaserwowane na talerzu. Czasami wymyślam też swoje potrawy i poznaję nowe smaki, nowe produkty. Staram się, aby przygotowane przez mnie dania nie były zbyt skomplikowane, a kusiły swoim wyglądem i smakiem.
Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie
i czy twoim zdaniem wykształciłaś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Uważam, że edukacja w OHP ma duży wpływ na znalezienie pracy. Dzięki nauce w Branżowej Szkole I stopnia i nauce zawodu na statusie pracownika młodocianego u zewnętrznego pracodawcy wykształciłam swoje umiejętności na tyle, aby móc samodzielnie realizować się zawodowo. Dwóch szefów kuchni, którzy byli jurorami w konkursie na etapie wojewódzkim i oceniali naszą pracę, wstępnie zaproponowało mi pracę u siebie w podlaskich restauracjach po zakończeniu szkoły. Bardzo mnie to ucieszyło i byłam mile zaskoczona.