• Kontrast strony

Paulina Brodowska jest uczestniczką giżyckiego Hufca Pracy 14-9. Uczy się zawodu kucharza w Branżowej Szkole I stopnia nr 1 w Giżycku.

Praktyki zawodowe odbywa w Restauracji Przystań, pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu Konrada Marczuka.

Paulina angażuje się w liczne przedsięwzięcia i konkursy organizowane przez OHP. Na początku 2022 roku wzięła udział w zagranicznym stażu zawodowym realizowanym w ramach programu „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up”. Uczyła się tam kuchni śródziemnomorskiej w restauracji na terenie Torremolinos w Hiszpanii.

Paulina była też wolontariuszem w projekcie „Przytul kota” realizowanym w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności. Angażowała mieszkańców Giżycka w wolontariat na rzecz bezpańskich kotów, pomagała w organizacji zbiórek karmy, wspierała akcję adopcyjną kotów.

Rozmawiamy z Pauliną:

Jak przygotowywałaś się do eliminacji wojewódzkich?

Do konkursu przygotowywałam się poprzez rozwiązywanie zawodowych testów egzaminacyjnych. Pomagał mi nauczyciel przedmiotów zawodowych. Ponadto wystartowałam w konkursie szkolnym pn. "Mistrz szkolnej patelni", dzięki któremu zweryfikowałam swoją dotychczasową wiedzę i umiejętności. Zdobyłam w nim nagrodę publiczności.

Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk? 

Inspirują mnie różnego rodzaju programy kulinarne, gdzie mogę podglądać specjalistów i uczyć się od najlepszych. Często eksperymentuje w kuchni, nie lubię monotonii w potrawach. Lubię wyrażać w daniach ekspresję i samą siebie.

Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłaś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?

Edukacja w OHP ma duży wpływ na znalezienie zatrudnienia w moim zawodzie. Dużą szansą był dla mnie zagraniczny staż zawodowy. Pobyt w Hiszpanii pozwolił mi uwierzyć w moje umiejętności kulinarne, a kuchnia śródziemnomorska otworzyła mnie na nowe smaki. Myślę, że już teraz mogę być konkurencyjnym pracownikiem. W moim otoczeniu nie ma wielu kucharzy z doświadczeniem zdobytym poza granicami kraju.

Lubię gotować i chcę być w tym jeszcze lepsza. Zamierzam iść do Szkoły Branżowej II stopnia, a później na studia związane z gastronomią.

1. Paulina Brodowska
1. Paulina Brodowska
2. Paulina Brodowska
2. Paulina Brodowska
3. Paulina Brodowska
3. Paulina Brodowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.