Natalia Sadowska – siedemnastoletnia uczestniczka dochodząca Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowej Soli, uczennica kl. III szkoły branżowej I stopnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Nowej Soli. Praktyczną naukę zawodu odbywa w warsztacie gastronomicznym 4-5 OSiW, ul. Staszica 1A, 67-100 Nowa Sól. Instruktor praktycznej nauki zawodu – Beata Rabcewicz.
Natalia odznacza się 100% frekwencją zarówno za zajęciach szkolnych jak i praktycznych. Podczas warsztatów z wielkim zaangażowaniem wykonuje wszelkie zadania. Jest bardzo sumienna, pracowita, odpowiedzialna, dokładna. Ma bardzo dobre relacje z kadrą OSiW oraz z rówieśnikami. Jej zaangażowanie doceniają również koledzy i koleżanki z klas młodszych, którzy niejednokrotnie korzystają z jej porad i pomocy podczas zajęć praktycznych.
Natalia została laureatką wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie” w kategorii kucharz. Jury było pod wrażeniem wszystkich zaserwowanych przez nią potraw, a w szczególności kremu czekoladowego, który przygotowała w ramach deseru.
Rozmawiamy z Natalią:
Jak przygotowywałaś się do finałów wojewódzkich?
Bardzo lubię gotować. Z ogromną ochotą angażuję się w przygotowania jak największej ilości rozmaitych potraw podczas praktycznej nauki zawodu. Często gotuję w domu. Lubię wyszukiwać najróżniejsze przepisy w internecie i eksperymentować w kuchni. Z ciekawością oglądam programy typu „Masterchef”, które inspirują mnie do poszukiwań własnych smaków. Dodatkowo staram się pogłębiać swoją wiedzę teoretyczną nie tylko podczas szkolnych zajęć z przedmiotów zawodowych, ale także czerpiąc wiedzę od instruktora praktycznej nauki zawodu.
Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
Najbardziej w mojej pracy inspiruje mnie możliwość samodzielnego wykonywania zadania w całości, tj. od podstaw czyli obróbki wstępnej poprzez ugotowanie i serwowanie danej potrawy. Niezwykle istotne jest dla mnie utrzymywanie porządku na stanowisku pracy podczas całego procesu technologicznego oraz po jego zakończeniu. Bardzo lubię obsługiwać wszelkie sprzęty, urządzenia dostępne w warsztacie gastronomicznym.
Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłeś/aś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Edukacja w OHP wspiera rozwój moich kompetencji zarówno społecznych jak i zawodowych. Bardzo dużo nauczyłam się podczas praktyk. Instruktor bez obaw daje mi możliwość samodzielnego wykonywania czynności na każdym etapie pracy. Po osiągnięciu pełnoletności chciałabym korzystać z oferowanych przez OHP kursów i szkoleń, które podniosą moje kwalifikacje zawodowe. Osobiście czuję się przygotowana do wejścia na rynek pracy i podjęcie zatrudnienia w moim zawodzie w niedalekiej przyszłości.