Mateusz Mirosław Michalak jest uczestnikiem w Hufcu Pracy 15-18 w Turku, chodzi do II klasy Szkoły Branżowej I stopnia, w zawodzie kucharz.
Praktyczną naukę zawodu odbywa w Hostelu Barbórka w Turku, instruktorem nauki zawodu jest Elżbieta Maciejewska.
Rozmawiamy z Mateuszem:
Jak przygotowywałeś się do finałów wojewódzkich?
Chcąc jak najlepiej napisać test z zakresu BHP, korzystałem z wiadomości przekazanych mi w szkole i na praktycznej nauce zawodu. Dodatkowego wsparcia udzieliła mi kadra pedagogiczna Hufca pracy w Turku, które polegało na przekazywaniu i utrwalaniu wiadomości z zakresu BHP.
Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
Bardzo inspiruje mnie poznawanie nowych potraw, sposób ich przygotowywania, a najbardziej efekt końcowy, wykwintny smak i wyeksponowanie potrawy na talerzu. Podczas przygotowywaniu potraw, największy nacisk kładę na produkty dobrej jakości oraz bezpieczeństwo i higienę pracy.
Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłeś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Uważam, że uczestnictwo w OHP, wsparcie ze strony wychowawców w znaczny sposób przyczyniło się do rozwoju moich kompetencji osobistych, społecznych i zawodowych. Kadra Hufca Pracy oraz pracownicy pionu rozwoju zawodowego MCK w Turku, swoją pracą przyczynili się do nabycia przez mnie umiejętności w zakresie samokształcenia i samorealizacji. Jestem członkiem Rady Młodzieży oraz Klubu Aktywnych z chęcią i zaangażowaniem włączam się w różne akcje organizowane przez kadrę pedagogiczną Hufca Pracy. Uczestniczyłem w zajęciach tkj: „Piramida Szczęścia – warsztaty kreatywne z Radą Młodzieży, „Dzielimy się zdrowiem i życiem”, „Lekcja historii z Radą Młodzieży w Muzeum Józefa Mehoffera w Turku”, „Rada Młodzieży z Hufca Pracy w Turku na spektaklu Czekoladki”. Lubię uprawiać sport, od 6 lat gram w koszykówkę i szachy.