• Kontrast strony

Jakub Sieczka jest finalistą wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie”  w kategorii kucharz i to on będzie reprezentować w Gołdapi Kujawsko – Pomorską Komendę OHP w Toruniu. 

Jakub jest uczestnikiem 2-3 Hufca Pracy w Inowrocławiu. Praktyczną naukę zawodu odbywa w Pałac Wierzbiczany – Inwestycje Sp. z o.o., Wierzbiczany 1, 88 – 140 Gniewkowo. Instruktorem praktycznej nauki zawodu jest Pani Ewelina Wroniecka.

Jakub Sieczka jest uczniem trzeciej klasy Branżowej Szkoły w zawodzie kucharz. Do swoich obowiązków podchodzi bardzo odpowiedzialnie i sumiennie.

Kuba jest osobą bardzo aktywną, która włącza się w przedsięwzięcia, organizowane przez hufiec, a także przez instytucje zewnętrzne. Bierze udział w różnego rodzaju konkursach, akcjach charytatywnych oraz działaniach na rzecz środowiska lokalnego. Praca indywidualna jest dla niego okazją do samokształcenia – chętnie bierze udział w kursach podnoszących jego kwalifikacje zawodowe. Poszukuje nowych wiadomości, które wykorzystuje do własnego rozwoju, a także podczas pracy na rzecz innych. Jego wysoka kultura osobista, poczucie humoru i życzliwość sprawia, że jest bardzo lubiany przez rówieśników

Rozmawiamy z Jakubem: 

Jak przygotowywałeś się do finałów wojewódzkich?

Jest dla mnie dużym wyróżnieniem możliwość udziału w etapie wojewódzkim konkursu „Sprawny w zawodzie – 2022r.”. Przejście do dalszego etapu jest dla mnie potwierdzeniem, że przez trzy lata nauki zdobyłem pewne umiejętności, które będę mógł zaprezentować szerszej publiczności. Moje przygotowania do finałów wojewódzkich bazowały na części praktyczno -toretycznej. Umiejętności praktyczne nabywam przez cały czas uczęszczania na praktyki , moja nauka nie ogranicza się do obowiązkowej liczby godzin praktyk, dodatkowo chodzę na praktyki w weekendy, a także pomagam przy organizacji imprez okolicznościowych, które odbywają się w moim zakładzie praktyk. Korzystam z każdej okazji, aby doskonalić swoją praktykę w zawodzie kucharza. Wiedzę teoretyczną wzbogacam czytając dużo artykułów prasowych, a także w ostatnim czasie przygotowując się do egzaminu zawodowego. W trzecim roku nauki wiem, że zawód kucharza jest tym, z którym chciałbym związać swoją przyszłość. Zawód swój doskonalę również biorąc udział w różnych szkoleniach, które są pokrewne zawodowi (kelner, sommelier, kelner – barista). Brałem również udział w warsztatach nowoczesnych technik kulinarnych oraz warsztatach kuchni molekuralnej.

Co najbardziej inspiruje Cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?

Najbardziej w gastronomii inspirują mnie doskonali szefowie kuchni, którzy posiadają ogromną wiedzę  i zdolności. W ciekawy sposób potrafią przekazać ją młodym adeptom gastronomii. W trakcie mojej trzyletniej nauki miałem okazję spotkać się  takimi szefami kuchni jak: Wojciech Grześkowiak, Marcin Kosiński, Jacek Szczepański, Robert Stelmaszyk, Witold Iwański - szefowie kuchni w renomowanych restauracjach i hotelach. W swojej pracy największy nacisk kładę na perfekcjonizm, estetykę oraz wyśmienitość smaku potrawy, którą przygotowuję. Pracując w kuchni, daję z siebie wszystko.

Na ile, tak jak czujesz edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w Twoim zawodzie i czy Twoim zdaniem wykształciłeś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?

Uważam, że edukacja w OHP daje więcej możliwości w znalezieniu zatrudnienia w moim zawodzie. Przyczyniają się do tego spotkania z doradcą zawodowym, który udziela cennych wskazówek, które będzie można wykorzystać, szukając zatrudnienia. Ponadto organizowane są szkolenia. Właśnie zakończyłem kurs kelner-barista. Zawsze też można skorzystać ze wskazówek i rozmów z wychowawcami jednostki, którzy też mogą pokierować czy pomóc znaleźć zatrudnienie. Uważam, że wykształciłem odpowiednie umiejętności  by samodzielnie realizować się zawodowo, niemniej jednak sądzę, że zawód kucharza nie ogranicza się tylko do trzech lat nauki, należy kształcić się i zdobywać nowe doświadczenie cały czas ,a można to robić na wiele sposobów ja stawiam na podróże, poznawanie nowych kultur i kuchni, a przede wszystkim poznawanie ludzi z większym doświadczeniem, którzy podzielą się swoimi umiejętnościami.

jakub_sieczka_1
jakub_sieczka_1
jakub_sieczka_2
jakub_sieczka_2
jakub_sieczka_3
jakub_sieczka_3
jakub_sieczka_4
jakub_sieczka_4
jakub_sieczka_5
jakub_sieczka_5
jakub_sieczka_6
jakub_sieczka_6
jakub_sieczka_7
jakub_sieczka_7

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.