• Kontrast strony

Finalistą w konkursie „Sprawny w zawodzie” w zawodzie kucharz został Gabriel Czerwiński z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach. Gabriel zaprezentował dania - /pierś z kurczaka duszona z selerem, /kopytka ziemniaczano – buraczane,/ marchew duszona z jabłkiem/ … , które wspaniale wpisują się w konkursowy temat „Wiosenne inspiracje kuchni polsko – włoskiej”.

Sukces Gabriela to nie tylko jego własna inwencja, talent i zamiłowanie do gotowania, lecz także przygotowanie merytoryczne i techniczne, które otrzymał od instruktora praktycznej nauki zawodu – pani Anny Rosińskiej.

Gabriel jest uczniem III klasy szkoły zawodowej o profilu kucharz. Jego hobby to oczywiście gotowanie i pieczenie pysznych dań. W wolnym czasie chętnie uprawia sport, ogląda filmy i czyta książki. Warto podkreślić, że pasjonuje go ogrodnictwo.

Przez cały dotychczasowy okres kształcenia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Starachowicach, uczestnik wiele razy brał udział w przeróżnych akcjach charytatywnych, konkursach i działaniach ukierunkowanych na pomoc innym. Jest dobrym uczniem i lubianym kolegą.

Rozmawiamy z Gabrielem:

Jak przygotowywałeś się do finałów wojewódzkich?

Do konkursu przygotowywałem się podczas praktyk w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP, a także ćwicząc w domu. Oczywiście łatwiej było na praktykach, ponieważ miałem dużo pomocy i wskazówek od pani Ani i pani Marzeny. Dzięki nim wiedziałem, jakie są moje mocne i słabe strony, a to bardzo pomogło mi w pracy kucharskiej.

Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?

W pracy w zawodzie najbardziej interesuje mnie proces przygotowania dań, robienia całościowego dania, które z początku jest tylko kilkoma osobnymi składnikami. Fascynujące jest to, jak przyprawy, obróbka techniczna mogą nadać składnikom kształt, formę, smak i piękny zapach. Często czytam blogi kulinarne na Internecie, szukam nowych specjałów, które próbuję robić w domu dla moich bliskich. Lubię też przeglądać stare książki kucharskie mojej babci. Kładę nacisk na dokładność i na to, aby danie nie tylko było smaczne , lecz również atrakcyjnie wyglądało.

Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłeś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?

Uważam, że praktyki w OHP są doskonałą formą kształcenia, więcej można nauczyć się, niż pracując w barze, czy restauracji, ponieważ w OHP instruktor prowadzi każdego ucznia. Jest sporo czasu, aby coś dopytać, zobaczyć, samemu spróbować. Myślę, że po tych kończących się już trzech latach w OHP jestem w stanie realizować się w zawodzie kucharz.

Gabriel Czerwiński (1)
Gabriel Czerwiński (1)
Gabriel Czerwiński (2)
Gabriel Czerwiński (2)
Gabriel Czerwiński (3)
Gabriel Czerwiński (3)
Gabriel Czerwiński (4)
Gabriel Czerwiński (4)
Gabriel Czerwiński (5)
Gabriel Czerwiński (5)
Gabriel Czerwiński (6)
Gabriel Czerwiński (6)

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.