Finalistą w konkursie „Sprawny w zawodzie” w zawodzie kucharz został Gabriel Czerwiński z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach. Gabriel zaprezentował dania - /pierś z kurczaka duszona z selerem, /kopytka ziemniaczano – buraczane,/ marchew duszona z jabłkiem/ … , które wspaniale wpisują się w konkursowy temat „Wiosenne inspiracje kuchni polsko – włoskiej”.
Sukces Gabriela to nie tylko jego własna inwencja, talent i zamiłowanie do gotowania, lecz także przygotowanie merytoryczne i techniczne, które otrzymał od instruktora praktycznej nauki zawodu – pani Anny Rosińskiej.
Gabriel jest uczniem III klasy szkoły zawodowej o profilu kucharz. Jego hobby to oczywiście gotowanie i pieczenie pysznych dań. W wolnym czasie chętnie uprawia sport, ogląda filmy i czyta książki. Warto podkreślić, że pasjonuje go ogrodnictwo.
Przez cały dotychczasowy okres kształcenia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Starachowicach, uczestnik wiele razy brał udział w przeróżnych akcjach charytatywnych, konkursach i działaniach ukierunkowanych na pomoc innym. Jest dobrym uczniem i lubianym kolegą.
Rozmawiamy z Gabrielem:
Jak przygotowywałeś się do finałów wojewódzkich?
Do konkursu przygotowywałem się podczas praktyk w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP, a także ćwicząc w domu. Oczywiście łatwiej było na praktykach, ponieważ miałem dużo pomocy i wskazówek od pani Ani i pani Marzeny. Dzięki nim wiedziałem, jakie są moje mocne i słabe strony, a to bardzo pomogło mi w pracy kucharskiej.
Co najbardziej inspiruje cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
W pracy w zawodzie najbardziej interesuje mnie proces przygotowania dań, robienia całościowego dania, które z początku jest tylko kilkoma osobnymi składnikami. Fascynujące jest to, jak przyprawy, obróbka techniczna mogą nadać składnikom kształt, formę, smak i piękny zapach. Często czytam blogi kulinarne na Internecie, szukam nowych specjałów, które próbuję robić w domu dla moich bliskich. Lubię też przeglądać stare książki kucharskie mojej babci. Kładę nacisk na dokładność i na to, aby danie nie tylko było smaczne , lecz również atrakcyjnie wyglądało.
Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłeś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Uważam, że praktyki w OHP są doskonałą formą kształcenia, więcej można nauczyć się, niż pracując w barze, czy restauracji, ponieważ w OHP instruktor prowadzi każdego ucznia. Jest sporo czasu, aby coś dopytać, zobaczyć, samemu spróbować. Myślę, że po tych kończących się już trzech latach w OHP jestem w stanie realizować się w zawodzie kucharz.