Aleksandra jest uczestnikiem Hufca Pracy 15-19 w Słupcy szkoli się w zakładzie pod nazwą Usługi Gastronomiczne Anna Czarkowska w Ostrowitem przy ul. Jeziornej 31. Instruktorem praktycznej nauki zawodu jest Pan Artur Pilarczyk.
Komendę Wielkopolską na finałach w Gołdapi będzie reprezentować w kategorii kucharz.
Aleksandra bierze czynny udział w przedsięwzięciach organizowanych na rzecz osób potrzebujących takich jak np. zakupy dla Seniorów, nakrętki dla Patryka i Dawida, sprzątanie świata, pomoc dla Ukrainy. Wolny czas spędza aktywnie, jeżdżąc na rowerze, tańcząc i śpiewając.
Rozmawimy z Olą:
Jak przygotowywałaś się do finałów wojewódzkich?
W głównej mierze przygotowania do części teoretycznej etapów wojewódzkich polegały na utrwalaniu zdobytej do tej pory wiedzy poprzez rozwiązywanie testów dostępnych na stronach WIR i OKE. Jeśli chodzi o część praktyczną, starałam się poświęcić na stanowisku pracy więcej czasu na przygotowaniach potraw, których nie miałam okazji często wykonywać.
Co najbardziej inspiruje Cię podczas pracy w zawodzie, na co kładziesz największy nacisk?
Inspiracją dla mnie jest sprawianie przyjemności z kosztowania przygotowanych przeze mnie dań. Lubię eksperymentować i tworzyć nowe smaki i potrawy.
Na ile, tak jak czujesz, edukacja w OHP ma wpływ na znalezienie zatrudnienia w twoim zawodzie i czy twoim zdaniem wykształciłaś odpowiednie umiejętności by samodzielnie realizować się zawodowo?
Uczestnictwo w OHP dało mi możliwość sprawdzenia się w różnorodnych przedsięwzięciach. Uważam, że zdobyte umiejętności i doświadczenie pozwolą mi bez trudu znaleźć zatrudnienie w wyuczonym zawodzie i tym samym realizować się zawodowo i spełniać swoje marzenia.