W Świnoujściu w dniach 11-13.05.2022 r. odbył się wyjazd studyjno - turystyczny. Miał on na celu zapoznanie młodzieży klas II i III z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Stargardzie kształcącej w zawodzie kucharz, z infrastrukturą zakładów gastronomicznych w miejscowości nadmorskiej.
Wychowankowie pod opieką instruktorek praktycznej nauki zawodu Marii Wieczorek i Katarzyny Kusiak oraz doradcy zawodowego Agnieszka Górnej mieli okazję zobaczyć również zabytkową część miasta. Weszli na szczyt wieży widokowej, która jest pozostałością po Kościele Marcina Lutra.
Najważniejszym punktem pobytu była wizyta w trzygwiazdkowym hotelu Cesarskie Ogrody. Uczestnicy poznali szefa kuchni Roberta Stelmaszczyka oraz sous-chefa Damiana Świątka. Młodzież dowiedziała się jak wygląda praca w tak dużym nadmorskim obiekcie. Byli pod wielkim wrażeniem wiedzy i doświadczenia szefów.
Z zafascynowaniem słuchali i obserwowali jak funkcjonuje taka duża i prestiżowa kuchnia. Efektem tego będzie większa motywacja uczestników do pracy w celu osiągnięcia założonych celów zawodowych.
Autor tekstu – Maria Wieczorek – instruktor p n z