flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy zakończyła się międzynarodowa wymiana młodzieży działania „Food4Good”, realizowanego w ramach akredytowanego projektu sektora Młodzież, Akcji 1. Mobilność Edukacyjna Programu Erasmus +, finansowanego ze środków Unii Europejskiej, w której wzięło udział po 13 młodych ludzi wraz z liderami z Polski i Węgier, łącznie 30 osób.

Głównym celem działania projektowego było kształtowanie nawyków prawidłowego odżywiania się i prowadzenia zdrowego stylu życia oraz promowanie ich wśród lokalnej społeczności, poznawanie przez uczestników dziedzictwa kulturowego poprzez narodowe i regionalne tradycje kulinarne, rozwijanie postaw ekologicznych u uczestników projektu w codziennym życiu, promowanie różnorodności kulturowej krajów europejskich, pogłębianie wzajemnego zrozumienia między młodzieżą z Polski i Węgier.

Międzynarodowa wymiana w ramach projektu odbyła się w dniach 04-10.04.2025r. w Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy.

Podczas realizacji wymiany uczestnicy uczyli się zdrowych nawyków żywieniowych, poznawali swoje tradycje kulinarne poprzez prezentacje, zajęcia grupowe, polskie i węgierskie warsztaty kulinarne. Młodzież zbudowała permakulturowy ogródek ziołowy, uczyła się zastosowania ziół w kuchni, przygotowała i przeprowadziła wydarzenie finałowe o zdrowym żywieniu i stylu życia dla dzieci i młodzieży z okolicznych szkół podstawowych.

Po przywitaniu i oficjalnym rozpoczęciu międzynarodowej wymiany młodzieży, pierwszego dnia młodzież integrowała się, opracowała zasady pobytu, bawiła się przy przygotowanych przez uczestników z Polski grach, podchodach, zabawach drużynowych. Podczas warsztatów z dietetykiem uczestnicy poznawali proste, ciekawe sposoby na ograniczanie niezdrowych przekąsek i zastępowanie ich pełnowartościowymi posiłkami, opracowywali przykładowe zdrowe menu, uczyli się na podstawie etykiet rozpoznawania lepszych zamienników kupowanych produktów spożywczych. Na zakończenie intensywnego i pełnego wrażeń dnia młodzi ludzie zaprezentowali przygotowane wcześniej informacje o zwyczajach kulinarnych w swoich krajach oraz miło spędzili czas przy ognisku, przy wspólnym śpiewie, grach i tańcach.

W kolejnych dniach uczestnicy w swoich narodowych grupach przeprowadzili wzajemnie dla siebie warsztaty kulinarne potraw narodowych oraz zaprezentowali swoją kulturę i tradycje związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podczas wieczorków narodowych. Młodzież z Polski uczyła swoich rówieśników gotowania żurku, lepienia pierogów, pieczenia sernika i szarlotki, uczestnicy z Węgier pokazywali z kolei jak ugotować prawdziwą węgierską zupę gulaszową, mięsno-warzywny gulasz z kluseczkami nokedli oraz jak upiec wielkanocną chałkę i ciasteczka z własnego wyrobu śliwkową konfiturą hókifli. Wybrane resztki i obierki wraz z zebranymi z parku zielonymi odpadami po wiosennych porządkach zostały użyte do zbudowania ziołowego ogródka permakulturowego.

Ciekawym i pouczającym punktem programu był dla młodzieży wyjazd do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu i Podlaskiego Ogrodu Ziołowego w Korycinach, gdzie uczestnicy poprzez zwiedzanie i warsztaty poznawali właściwości ziół i naturalnych przypraw oraz zasady ich komponowania. Po zdobyciu solidnej dawki wiedzy młodzież miała okazję aktywnie spędzić czas m. in. w Parku Wodnym w Białymstoku, na siłowni, zajęciach fitness w Białej Podlaskiej oraz podczas gier drużynowych w Roskoszy.

Dużym wyzwaniem dla uczestników było przygotowanie finałowego wydarzenia, które odbyło się w Roskoszy przedostatniego dnia pobytu. Młodzież przygotowała miejsce spotkania, dekorację, część oficjalną, prezentację programu, galerię zdjęć, zdrowy poczęstunek, przygotowała poszczególne aktywności, zadania, zasady, szczegółową punktację rozgrywek. Po oficjalnym powitaniu, młodzi ludzie zaprezentowali zrealizowane działania projektowe, galerię zdjęć, wrażenia z przebiegu spotkania młodzieży, a po omówieniu zasad  zaprosili przybyłych gości ze Szkół Podstawowych w Ciciborze Dużym i Leśnej Podlaskiej do wzięcia udziału w przygotowanych dla nich aktywnościach. Dużym powodzeniem cieszyły się zadaniowe punkty rozpoznawania smaków, komponowania zdrowych kanapek, koktajli owocowo-warzywnych, stoiska Twardzieli, Tancerek, Biegaczy, Gimnastyczek i Ekspertów zdrowego odżywiania. W międzyczasie goście tworzyli plakaty promujące zdrowy styl życia i dopingowali swoje grupy.

Po zakończonym spotkaniu odbyła się uroczysta kolacja pożegnalna wraz z wręczeniem certyfikatów uczestnictwa w projekcie, ewaluacja zorganizowanego przez młodzież wydarzenia i całego działania projektowego oraz nastąpiło zaplanowanie ostatniej fazy projektu. Rozstanie było dla wszystkich trudne, gdyż już pierwszego dnia pobytu uczestnikom udało się wspaniale zintegrować i stworzyć międzynarodową, aktywną, świetnie zorganizowaną, prężnie działającą grupę. Wszyscy solennie obiecali sobie, że zrobią wszystko, by nawiązane przyjaźnie przetrwały długie lata.

PL Dofinansowane przez Unię Europejską PANTONEDSC 8738DSC 8872

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.