• Kontrast strony

Wioletta Bohdziewicz, doradca zawodowy Młodzieżowego Centrum Kariery w Słupsku, 12 kwietnia br. zorganizowała przedsięwzięcie „Manufaktura rozwoju zawodowego - Warsztaty kulinarne – Carving i nie tylko”.

Udział w nim wzięli uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku, uczący się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy, a praktyki zawodowe realizują u pracodawców w Miastku. Warsztaty, które poprowadził Paweł Przygoda szef kuchni, odbyły się w Restauracji Maxima w Miastku. Dekorowanie stołów okolicznościowych jest praktykowane od stuleci. Nie tylko tworzy uroczystą i wytworną atmosferę posiłku. Wpływa także na degustację potraw, które w pięknym otoczeniu smakują lepiej i bardziej wykwintnie. W różnych okresach historycznych i kulturowych do kreowania takich kompozycji przykładano ogromną wagę.

Najpopularniejszym tworzywem były kwiaty oraz produkty spożywcze. To z nich narodziła się wyjątkowa dziedzina sztuki, jaką jest carving. Ojczyzną sztuki tworzenia kompozycji z owoców i warzyw jest Tajlandia. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są: arbuzy, melony, dynie, ananasy, papaje, rzodkiewki, buraki, seler czy marchewki. Obecnie dekoracje z warzyw i owoców przyjmują nowy wymiar, a w restauracjach jest to standardem. Aby osiągnąć wybitny poziom umiejętności należy cały czas zgłębiać tajniki sztuki carvingu.

Celem warsztatów było przekazanie wiedzy oraz nabycie umiejętności związanych ze sztuką carvingu i zasadami savoir-vivre, które w przyszłości młodzi ludzie będą mogli wykorzystać w swojej pracy zawodowej. Uczestnicy mogli sami przekonać się na czym polega sztuka fantazyjnego, artystycznego wycinania owoców i warzyw. Okazało się, że nie jest to wcale trudne, że wystarczą chęci, zapał, trochę wyobraźni, no i oczywiście odpowiednie noże - narzędzia do carvingu.

Oprócz tego poznali techniki i rodzaje cięć oraz sposoby przechowywania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac. Kolejnym punktem szkolenia była nauka dekorowania stołu oraz zasad savoir-vivre, które poprowadziła Tatiana Polywiana, pracownik restauracji. Kilka prostych zasad może znacznie poprawić nasze relacje z przyjaciółmi, czy współpracownikami. A przede wszystkim ważne jest, aby dobre maniery i wychowanie nie były nam obce. Młodzież miała możliwość w praktyce sprawdzić jak wykorzystać zasady savoir-vivre przy stole, czego nie powinni robić, jak uniknąć częstych błędów popełnianych w trakcie posiłków.

Warsztaty poprzedziło spotkanie z doradcą zawodowym z MCK w Słupsku, które miało na celu zapoznać młodych ludzi z rynkiem pracy, zawodami przyszłości, ukierunkować uczestników na planowanie kariery zawodowej. Poprzez udział w zajęciach podopieczni 11-19 Hufca Pracy w Słupsku mieli możliwość nabycia nowych kwalifikacji i kompetencji, które ułatwią im w przyszłości poszukiwanie pracy oraz uczynią bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy. Przedsięwzięcie spotkało się ze sporym zainteresowaniem, młodzi ludzie wyrazili chęć udziału w następnych zajęciach. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9 manufaktura
9 manufaktura

Autor tekstu: Wioletta Bohdziewicz

Autor zdjęć: Małgorzata Pakos

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.