• Kontrast strony

Dodatkową formą wsparcia ze strony pracowników rozwoju zawodowego skierowaną do naszych wychowanków jest inicjowanie oraz organizacja eventów z zakresu rozwoju zawodowego.

Dlatego wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pracownicy rozwoju zawodowego CEiPM OHP w Skierniewicach doradcy zawodowi, pośrednik pracy i specjalista ds. programów w dniu 12.04.2022 r. przy współpracy z kadrą Hufca Pracy 5-23 w Skierniewicach zorganizowali wizytę studyjną połączoną z warsztatami kulinarnymi (zdjęcie 9). Spośród osób chętnych do wzięcia udziału w przedsięwzięciu kadra OHP wytypowała 8 uczestników naszego Hufca, uczniów wyróżniających się swoją postawą i aktywnością, które zakwalifikowały się do programu.

Jego celem było wzbudzenie zainteresowania młodzieży kształceniem zawodowym i poszerzenie ich wiedzy z zakresu zawodów oraz dokonywania przez nich świadomego wyboru edukacyjno – zawodowego.

Podczas tematycznej wizyty studyjnej pod hasłem „Live cooking” młodzież z Hufca Pracy 5-23 w Skierniewicach miała okazję samodzielnie przygotować japońską potrawę sushi w oparciu o najwyższej jakości produkty spożywcze, korzystając z pomocy profesjonalnego szefa kuchni (zdjęcie 3,4,5,6).

Wychowankowie hufca oprócz „kręcenia rolek” nauczyli się dekorowania talerzy i pięknego wydawania potraw. Podstawą nauki przygotowania Sushi było opanowanie umiejętności posługiwania się nożami, których używamy w codziennym życiu w kuchni jednak robimy to nieprawidłowo, czego mogliśmy się dowiedzieć i nauczyć podczas warsztatów, z wykorzystaniem 5 rodzajów noży m.in.: do filetowania ryb czy ośmiornic. Samodzielne przygotowanie Sushi poprzedziła prezentacja dotycząca historii tej potrawy, jej składników oraz sposobów przyrządzania i konsumowania w Azji i Europie (zdjęcie 7 i 8).

Wydarzenie stanowiło cenną i ciekawą inicjatywę wspierającą młodzież w planowaniu dalszej ścieżki edukacyjnej i rozwoju zawodowego. Dostarczyło dodatkowej wiedzy o zawodach,  pokazując  ich  specyfikę  oraz   niezbędne  predyspozycje  i  kwalifikacje  do  ich wykonywania. 

Uczestnicy  w praktyce mogli zaobserwować jak wygląda praca w zakładzie pracy innym niż, w którym odbywają swoje praktyki. Doświadczenie tego typu pozwoliło młodzieży w sposób bezpośredni nawiązać kontakt z potencjalnym pracodawcą oraz osobami tam zatrudnionymi, a także poznać specyfikę lokalnego rynku pracy by wykorzystać nabyte doświadczenie w przyszłości (zdjęcie 1,2).

Live cooking (1)
Live cooking (1)
Live cooking (2)
Live cooking (2)
Live cooking (3)
Live cooking (3)
Live cooking (4)
Live cooking (4)
Live cooking (5)
Live cooking (5)
Live cooking (6)
Live cooking (6)
Live cooking (7)
Live cooking (7)
Live cooking (8)
Live cooking (8)
Live cooking (9)
Live cooking (9)

Tekst: doradca zawodowy - Krzysztof Baranowski

Zdjęcia: pośrednik pracy – Paulina Grzejszczak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.