Dzień 20.01.2022 był dla uczestników 5-16 HP w Sieradzu, dniem „podróży kulinarnej” do jednego z najciekawszych zakątków globu - Tajlandii. W ostatnim okresie kuchnia tajska zdobyła znaczną popularność w Europie, co zawdzięcza oryginalnym walorom smakowym dań.
Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro - kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam z dodatkiem mleka kokosowego. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz oryginalność tajskiej kuchni wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe oraz szereg aromatycznych przypraw, takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy limonka. Jej cechą jest również pewna większa "swoboda" w sposobie przygotowywania dań. Nie ma tu tak sztywnych zasad, jak na przykład w Chinach, a proporcje użytych składników i co za tym idzie smak potrawy zależą w dużej mierze od indywidualnego stylu kucharza. U nas z uwagi na preferencje smakowe uczestników, krewetki zastąpiono mięsem drobiowym.
Zajęcia kulinarne z zakresu poznawania smaków świata cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników. Młodzież zdobyła wiedzę teoretyczną i miała okazję sprawdzić swoje kulinarne umiejętności, przygotowując popularne dania tajskiej kuchni.