Z okazji Światowego Dnia Pszczół w Hufcu Pracy w Kolnie zorganizowano wycieczkę do pasieki lokalnego pszczelarza a zarazem pasjonata Andrzeja Marchewki – pasjonata pszczelarstwa. Podczas spotkania z właścicielem pasieki młodzież poznała pracę pszczelarza „od kuchni” - bo miała możliwość skosztowania pysznego miodu prosto z ula. Dowiedziała się o życiu i zwyczajach pszczół, o tym jak zbierają pyłek, czym się żywią, co produkują, jak spędzają zimę.
Jednym słowem młodzież usłyszała, jak bardzo pracowite są te owady i jak ważne jest ich znaczenie w przyrodzie.
Pan Andrzej zwrócił uwagę na odpowiedzialną pracę pszczelarza. Zaprezentował narzędzia i przybory niezbędne w pracy (okurzacz, dłuto pasieczne, szczotka do zamiatania, jeżyk, plaster miodu, podkarmiaczki, kraty przegrodowe). Ponadto, młodzież z wielkim zaciekawieniem oglądała ramki z plastrami miodu i wosk pszczeli, a także degustowała pszczelarskie wyroby. Poza tym, uczestnicy mogli założyć kapelusz i kombinezon, będący ochroną przed żądłem i obejrzeć owady na żywo z bliska.
Celem obchodów Dnia Pszczół jest przypomnienie ludzkości, jak ważne dla bioróżnorodności planety są gatunki zapylające, w tym również pszczoły. Intencją obchodów jest uzmysłowienie, jak dużo im zawdzięczamy i jak mógłby wyglądać świat bez nich.
Należą się ogromnie podziękowania panu Andrzejowi Marchewce – pszczelarzowi z zamiłowania – za fascynujące opowieści na temat życia pszczół oraz możliwość wizyty w pasiece.
Autor tekstu: Agnieszka Duda – wychowawca Hufca Pracy w Kolnie
Autor zdjęć: Agnieszka Duda – wychowawca Hufca Pracy w Kolnie, uczestnicy Hufca