Uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, w dniu 13 czerwca obejrzeli prezentację multimedialną i wysłuchali ciekawych informacji nt. staży zawodowych w Grecji realizowanych w ramach projektu „Europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy”.
O odbytych praktykach i cudownych wrażeniach z Salonik opowiadali wychowawca i opiekun grup – Agnieszka Jędrzejek oraz uczestnicy krakowskiego Hufca Pracy (Os. Szkolne) – uczniowie szkoły, którzy zrealizowali staże. W ZSPS w Krakowie uczą się między innymi kucharze, którzy byli beneficjentami projektu. Przekonywali oni swoich kolegów, jak ważna jest nauka języka angielskiego, który umożliwia swobodne porozumiewanie się w Europie, daje poczucie bezpieczeństwa i zwiększa poczucie własnej wartości. Młodzi ludzie dzielili się swoimi wrażeniami z praktyk w greckich restauracjach i zdobytym doświadczeniem, opowiadali o wycieczkach, poznanych osobach, lotach samolotem. Docenili, jakie możliwości dają projekty współfinansowane z programu Erasmus+.
– To były najlepsze dwa tygodnie w moim życiu. Mimo tego, że chodziliśmy na praktyki czułam się jak na wakacjach – wspomina Ola, uczestniczka II edycji stażów.
MWK OHP nadal będzie realizować staże zawodowe, dlatego istotna jest promocja takich działań wśród młodzieży.
Tekst, zdjęcia – Agnieszka Jędrzejek