Wycinanie w owocach i warzywach z użyciem przeznaczonych do tego noży jest rodzajem rzeźby, która staje się ozdobą stołu i cieszy oko zasiadających przy nim gości. Takie dekoracje możemy spotkać na bankietach, dużych imprezach czy przyjęciach weselnych.
Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom uczestników gorlickiego Hufca Pracy, Młodzieżowe Centrum Kariery w Gorlicach zorganizowało 2 czerwca przedsięwzięcie edukacyjne pod nazwą: „Sztuka carvingu”.
Warsztaty odbyły się w siedzibie firmy „LUCYNA HALUCH Restauracja & Centrum Biznesowe Kaflarnia” w Gorlicach. Na początku spotkania młodzież została oprowadzona po lokalu przez właścicielkę, która zapoznała uczestników z warunkami oraz specyfiką pracy. Następnie przystąpiono do zajęć teoretycznych, w czasie których młodzi ludzie usystematyzowali wiedzę na temat zastosowania owoców i warzyw w gastronomii. Omówiono również zasady technik rzeźbienia w owocach i warzywach, a także zapoznano uczestników ze sprzętem do carvingu.
– Uważam, że warto podnosić kwalifikacje zawodowe, ponieważ zawsze można dowiedzieć się nowych rzeczy. Nauka carvingu nie jest trudna, wystarczą tylko chęci, trochę wyobraźni i właściwe narzędzia do pracy – mówi jedna z uczestniczek przedsięwzięcia.
W części praktycznej młodzież wykonywała bukiety z owoców i warzyw, a także wycinała płaskie ornamenty oraz tworzyła aranżacje dekoracyjnie z wykorzystaniem przygotowanych elementów i rzeźb. Podczas zajęć panowała miła i luźna atmosfera, umożliwiająca uczestnikom skuteczniejsze przyswojenie atrakcyjnej wiedzy, którą będą mogli wykorzystać w przyszłości podejmując zatrudnienie.
Tekst – Małgorzata Gawlik
Zdjęcia – Natalia Bojkowska