• Kontrast strony

Otwartość na wiedzę i zdobywanie nowych umiejętności, to jedna z najmilej postrzeganych cech charakteru przez pracodawców. Nieustanne doszkalanie się, jest zarówno korzyścią dla pracownika, jak i pracodawcy. Wychodząc naprzeciw potrzebom młodzieży kończącej w tym roku szkołę, doradca zawodowy z nowosądeckiego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży zorganizował warsztaty baristyczne. Szkolenie odbyło się 8 czerwca w Restauracji „Bohema” w Nowym Sączu. Wzięli w nim udział uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, kształcący się w zawodzie kucharz.

Zajęcia poprowadził Robert Zmierniak, certyfikowany barista firmy Coffee Art Masters. Prowadzący  rozpoczął od przedstawienia krótkiej historii picia kawy, omawiając pięć czynników istotnych w stworzeniu idealnego espresso tj. mieszanka (rodzaje kaw i ich jakość), młynek (grubość mielenia ziarna), ekspres do kawy (jakość sprzętu z przykładowymi parametrami), vtechnika (odpowiednie ubicie kawy tamperem w kolbie, ubijanie mleka,) i pasja.

Następnie zaprezentował rodzaje kaw (białych i czarnych) omawiając ich wielkość, wygląd i sposób serwowania klientowi. Po części teoretycznej, każdy z uczestników, pod okiem profesjonalnego baristy, uczył się prawidłowego wykonywania espresso. W tej części młodzież poznawała technikę zdobienia kawy mlekiem, różnymi wzorami. Podczas warsztatów, każdy z uczestników poczuł się jak prawdziwy barista, który tworzy swój oryginalny smak, z niepowtarzalną dekoracją.

Młodzież z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem pracowała nad własnymi produktami. Warsztaty zostały zakończone egzaminem, na podstawie którego młodzi ludzie otrzymają certyfikaty ukończenia I etapu szkolenia w zawodzie barista. Dla uczestników, którzy aktualnie kończą naukę w zawodzie kucharz, szkolenie poszerzyło ich wiedzę i umiejętności, a tym samym podniosło kwalifikacje zawodowe.

Po zakończeniu zajęć młodzież wzięła udział w wizycie studyjnej. Krzysztof Ruchała, współwłaściciel firmy „Kręgielska”, w skład której wchodzi restauracja Bohema, oprowadził i omówił funkcjonowanie oraz potrzeby kadrowe swojego zakładu.

– Obecnie poszukujemy pracowników na stanowisku: pomoc kuchenna, kelner, pizzerman. Potrzebujemy osób chętnych i zmotywowanych. W przypadku braku kwalifikacji czy doświadczenia zawodowego, zapewniamy szkolenia oraz pomoc w wdrożeniu się w pracę na stanowisko – mówi Krzysztof Ruchała. 

Po zakończeniu wizyty kilka uczestniczek wyraziło chęć podjęcia zatrudnienia w restauracji na czas wakacji.Wizyta w zakładzie była inspirującą lekcją rozwoju, podwyższania kompetencji zawodowych i społecznych.

Barista, czy ja się do tego nadaję  (1)
Barista, czy ja się do tego nadaję (1)
Barista, czy ja się do tego nadaję  (2)
Barista, czy ja się do tego nadaję (2)

Tekst –  Elżbieta Chmura

Zdjęcia – Małgorzata Opiło

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.