
12 września br. w restauracji „Vanessa” w Białymstoku odbył się egzamin z wiedzy i umiejętności zawodowych dla uczestników projektu „Akcja aktywizacja EFS” realizowanego w ramach programu „Gwarancje dla młodzieży”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. W ramach kwalifikacyjnego kursu zawodowego kelner - kwalifikacja T 9-wykonywanie usług kelnerskich, uczestnicy realizujący projekt w suwalskim Hufcu Pracy odbyli 940 godzin zajęć.
Egzamin odbył się przed komisją z Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku. Składał się z dwóch części - praktycznej i teoretycznej. W pierwszej uczestnicy pokazali swoje umiejętności zawodowe z zakresu nakrywania stołów, serwowania potraw, napojów i koktajli, a także obsługiwania gości. W części teoretycznej odpowiadali na pytania z zakresu wiedzy zawodowej, zasad bhp, ppoż. oraz ekologii i ochrony środowiska naturalnego. Komisja wysoko oceniła wiedzę i umiejętności zawodowe uczestników zachęcając ich do dalszego kształcenia.