21.02.2017 r. w Hufcu Pracy w Białymstoku odbyło się spotkanie organizacyjne z rodzicami i uczestnikami realizującymi projekt „Europejski staż młodych kucharzy i murarzy szansą na rozwój zawodowy” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Dziesięcioosobowa grupa kucharzy z klas I, II i III w ramach tego projektu wyjedzie w marcu na dwutygodniowy staż do Niemiec. Celem projektu jest podniesienie kwalifikacji zawodowych, zdobycie nowych kompetencji w zakresie gastronomii, a także poznanie języka i kultury zachodnich sąsiadów. Podczas spotkania koordynator projektu – p. Alicja Joka przedstawiła główne założenia projektu, harmonogram działań oraz zasady praktyk i zakwaterowania, jakie oferuje organizacja przyjmująca. Odpowiedziała na wszelkie pytania nurtujące młodzież i rodziców dotyczące odbywania stażu, podróży, niezbędnej dokumentacji, organizacji pracy i czasu wolnego. Pani Agnieszka Kruszewska - doradca EURES, poinformowała o wymaganych dokumentach (karta EKUZ) i zasadach bezpieczeństwa podczas wyjazdów zagranicznych.
Na koniec obie panie życzyły uczestnikom hufca dużo pozytywnych wrażeń i powodzenia w zdobywaniu nowych umiejętności zawodowych na stażu we Frankfurcie, którego młodzież nie może się już doczekać.