flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W dniach 11–13 czerwca 2025 roku uczestniczki Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „W kuchni Reymonta”, organizowanym przez Centrum Kształcenia i Wychowania w Dobieszkowie i Łódzką Wojewódzką Komendę OHP. Uczestniczki w konkursie wspierała Zastępczyni Wojewódzkiej Komendantki – Pani Katarzyna Kamińska.

Pierwszego dnia uczestniczki – Martyna i Kinga przygotowały pracę konkursową. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy łączącej staropolską kuchnię z elementami zdrowego odżywiania. Uczestniczki zaprezentowały polewkę staropolską z pieczonymi ziemniakami, karmelizowaną cebulą i jajkiem w towarzystwie jadalnego tiulu oraz gotowane żeberka w consomme, serwowane w glazurze z czarnej soi, miodu, imbiru i czosnku. Wieczorem miały okazję poznać folklor łowicki poprzez udział w zajęciach wykonywania tradycyjnych ozdób łowickich: pająka, kwiatów z krepiny oraz wycinankach.

Chraplewo 16.06.2025

Kolejnego dnia Martyna i Kinga wzięły udział w wycieczce do Arboretum w Rogowie, gdzie miały okazję zobaczyć niezwykłe okazy roślinności z całego świata. Następnie udały się do Muzeum im. Władysława St. Reymonta w Lipcach Reymontowskich, które opowiada historię słynnych „Chłopów” Władysława Reymonta.

W dniu 13 czerwca odbyła się uroczysta Gala konkursowa połączona z zakończeniem roku szkoleniowego 2024/2025, podczas której wręczono zasłużonym pracownikom OHP odznaczenie honorowe „Primus in Agendo”. W uroczystości wzięła udział Minister Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej – Pani Agnieszka Dziemianowicz – Bąk oraz Komendant Główny OHP – Pan Jerzy Budzyn.

Pani Minister i Komendant Główny wręczyli nagrody w konkursie:

  • I miejsce: Wielkopolska Wojewódzka Komenda (Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Chraplewie),
  • II miejsce: Centrum Kształcenia i Wychowania w Dobieszkowie,
  • III miejsce: Centrum Kształcenia i Wychowania w Oleśnicy.

Kadra WWK OHP jest niezwykle dumna z sukcesu uczestniczek: Martyny i Kingi. Podziękowania należą się również instruktor zawodu kucharz – Pani Agnieszce Jastrzębskiej, która przygotowała młodzież do konkursu i wspierała dziewczęta na każdym etapie.

OSiW Ch 16.06 2OSiW Ch 16.06 1

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Baranowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.