Młodzież z OHP w Mrągowie i Gołdapi zainwestowała swój czas wolny w zdobycie nowych umiejętności i kwalifikacji zawodowych.
Młodzi, którzy planują odnieść sukces w gastronomii i zwiększyć swoje szanse na znalezienie satysfakcjonującego zatrudnienia wzięli udział w bezpłatnych szkoleniach z zakresu przygotowania, wyrabiania i wypieku pizzy włoskiej.
Program kursu „Pizzaiolo – przygotowanie pizzy włoskiej” obejmował 40 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych. Szkolenia były odpowiedzią na potrzeby rynku pracy oraz młodych ludzi pragnących osiągnąć sukces w gastronomii. Uczestnicy zajęć pod okiem profesjonalnych instruktorów ćwiczyli umiejętność wyrabiania i porcjowania ciasta, poznali właściwości, skład oraz rodzaje mąk i drożdży. Młodzież poznała też techniki przygotowania ciasta i sosów oraz zasady dobierania dodatków. Jednocześnie młodzi ludzie doskonalili umiejętności z zakresu komunikacji i pracy w zespole. Szkolenia zostały zakończone sprawdzianem wiedzy i umiejętności praktycznych.
Zawód pizzermana jest poszukiwany na rynku pracy dzięki czemu uczestnicy i absolwenci OHP zwiększyli swoje szanse na uzyskanie satysfakcjonującego zatrudnienia.