flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

            9 lutego na całym świecie uznany jest za Międzynarodowy Dzień Pizzy. Kuchnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie zamieniła się w prawdziwą włoską pizzerię. Uczestnicy odbywający praktyczną naukę zawodu, pod czujnym okiem instruktora, przygotowali znakomitą pizzę.  Wielką frajdą, było wyrobienie ciasta drożdżowego i uformowanie kulek, które później należało rozkręcić na kształt pizzy.  Kolejnym etapem było smarowanie spodów sosem pomidorowym i nakładanie składników takich jak: szynka, boczek, pieczarki, oliwki i oczywiście najważniejsze ser żółty i mozzarella. Gdy już wszystko było przygotowane, pizza powędrowała do pieca, gdzie w temperaturze 260 stopni upiekła się doskonale.

Wieczorem ,uczestnicy obejrzeli film dokumentalny w reżyserii  Jean – Louis André pt.: „Pizza, pizza, pizza!”. Film przedstawia mistrzów pizzy, którzy na różne sposoby przygotowują najsłynniejsze danie świata.

fot. 3APR
fot. 3APR
fot. 4APR
fot. 4APR
fot. 8APR
fot. 8APR
fot. 2APR
fot. 2APR
fot. 7APR
fot. 7APR
fot. 5APR
fot. 5APR
fot. 6APR
fot. 6APR
fot. 1APR
fot. 1APR
Autor tekstu: Dawid Wojtasiak

Autor zdjęć: Jan Habel

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.