9 lutego na całym świecie uznany jest za Międzynarodowy Dzień Pizzy. Kuchnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie zamieniła się w prawdziwą włoską pizzerię. Uczestnicy odbywający praktyczną naukę zawodu, pod czujnym okiem instruktora, przygotowali znakomitą pizzę. Wielką frajdą, było wyrobienie ciasta drożdżowego i uformowanie kulek, które później należało rozkręcić na kształt pizzy. Kolejnym etapem było smarowanie spodów sosem pomidorowym i nakładanie składników takich jak: szynka, boczek, pieczarki, oliwki i oczywiście najważniejsze ser żółty i mozzarella. Gdy już wszystko było przygotowane, pizza powędrowała do pieca, gdzie w temperaturze 260 stopni upiekła się doskonale.
Wieczorem ,uczestnicy obejrzeli film dokumentalny w reżyserii Jean – Louis André pt.: „Pizza, pizza, pizza!”. Film przedstawia mistrzów pizzy, którzy na różne sposoby przygotowują najsłynniejsze danie świata.
Autor zdjęć: Jan Habel