flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

          Sztuka nakrywania stołu to ważna umiejętność, jaką powinni posiadać młodzi adepci sztuki kulinarnej. Młodzież szkoląca się na warsztatach Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie w zawodzie kucharz wzięła udział w zajęciach „Stoliczku nakryj się” których celem było przekazanie wiedzy i podstawowych zasad nakrywania stołu.  Nie wystarczy bowiem zadbać wyłącznie o to, by każdy z gości miał odpowiednie sztućce. Ważne jest także to, by dopasować zastawę stołową do okazji i postarać się, by wszystkie elementy były dobrane w odpowiedni sposób, zgodnie z zasadami savoir-vivre. W końcu gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera, ale przede wszystkim elegancko nakryty stół.

Zajęcia były podzielone na dwie części. W części teoretycznej wychowawca  p. Jolanta Pawlik i instruktor praktycznej nauki zawodu p. Małgorzata Chudzik przedstawiły młodym szefom kuchni zasady zachowania przy stole oraz prawidłową aranżację i używanie zastawy stołowej. Zwróciły też uwagę na kompozycje dekoracyjne stołu, w zależności od rodzaju uroczystości. Pokazały, że każdy z elementów, który na nim kładziemy - od obrusu, poprzez zastawę stołową, sztućce, szkło, serwetki, po ozdoby musi być dobrze przygotowany  i  dobrany do okoliczności. Wskazówki te zostały wykorzystane przez młodzież w praktyce. Uczestnicy pokazali, że stylowo wyglądający stół pozwoli pobudzić zmysły i apetyt.

4_2AD
4_2AD
7_2AD
7_2AD
3_2AD
3_2AD
8_2AD
8_2AD
2_2AD
2_2AD
1_2AD
1_2AD
6_2AD
6_2AD
Autor tekstu – Magdalena Suszalska –Świeca

Autor zdjęć – Dawid Wojtasiak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.