Sztuka nakrywania stołu to ważna umiejętność, jaką powinni posiadać młodzi adepci sztuki kulinarnej. Młodzież szkoląca się na warsztatach Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie w zawodzie kucharz wzięła udział w zajęciach „Stoliczku nakryj się” których celem było przekazanie wiedzy i podstawowych zasad nakrywania stołu. Nie wystarczy bowiem zadbać wyłącznie o to, by każdy z gości miał odpowiednie sztućce. Ważne jest także to, by dopasować zastawę stołową do okazji i postarać się, by wszystkie elementy były dobrane w odpowiedni sposób, zgodnie z zasadami savoir-vivre. W końcu gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera, ale przede wszystkim elegancko nakryty stół.
Zajęcia były podzielone na dwie części. W części teoretycznej wychowawca p. Jolanta Pawlik i instruktor praktycznej nauki zawodu p. Małgorzata Chudzik przedstawiły młodym szefom kuchni zasady zachowania przy stole oraz prawidłową aranżację i używanie zastawy stołowej. Zwróciły też uwagę na kompozycje dekoracyjne stołu, w zależności od rodzaju uroczystości. Pokazały, że każdy z elementów, który na nim kładziemy - od obrusu, poprzez zastawę stołową, sztućce, szkło, serwetki, po ozdoby musi być dobrze przygotowany i dobrany do okoliczności. Wskazówki te zostały wykorzystane przez młodzież w praktyce. Uczestnicy pokazali, że stylowo wyglądający stół pozwoli pobudzić zmysły i apetyt.
Autor zdjęć – Dawid Wojtasiak