flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

            11 lutego wychowankowie OSiW OHP w Starachowicach własnoręcznie przygotowywali słodkie wypieki. Młodzież poznała techniki wyrabiania ciasta i sekretne, staropolskie receptury stosowane w przygotowywaniu tradycyjnych oponek, chrustów i pączków. Wszyscy uczestnicy Ośrodka delektowali się własnoręcznie przygotowanymi przysmakami. Młodzież piekła oponki pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu, pani Marzeny Szymańskiej. Tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim, to ostatni czwartek przed Wielkim postem, znany także jako zapusty. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło! Akcje pieczenia słodkości w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP nadzorował wychowawca grupy kucharzy Mieczysław Rosiński.

4APU
4APU
2APU
2APU
3APU
3APU
1APU
1APU
6APU
6APU
5APU
5APU

Autor tekstu i zdjęć: Mieczysław Rosiński

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.