
11 lutego wychowankowie OSiW OHP w Starachowicach własnoręcznie przygotowywali słodkie wypieki. Młodzież poznała techniki wyrabiania ciasta i sekretne, staropolskie receptury stosowane w przygotowywaniu tradycyjnych oponek, chrustów i pączków. Wszyscy uczestnicy Ośrodka delektowali się własnoręcznie przygotowanymi przysmakami. Młodzież piekła oponki pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu, pani Marzeny Szymańskiej. Tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim, to ostatni czwartek przed Wielkim postem, znany także jako zapusty. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło! Akcje pieczenia słodkości w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP nadzorował wychowawca grupy kucharzy Mieczysław Rosiński.
Autor tekstu i zdjęć: Mieczysław Rosiński