
14 maja uczestnicy 13-3 Hufca Pracy w Kielcach wzięli udział w zajęciach z doradcą zawodowym i pośrednikiem pracy. Uczestnikami spotkania byli uczniowie I, II i III klasy Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, kształcący się w zawodach kucharz oraz cukiernik. Pracownicy rozwoju zawodowego przygotowali zajęcia na tematy: planowanie kariery edukacyjno-zawodowej oraz określanie celów zgodnie z metodą SMART. Współczesny rynek pracy i edukacji charakteryzuje się ciągłymi zmianami, szczególnie w dobie kryzysu światowego. Młody człowiek wchodzący na rynek pracy musi być przygotowany do ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych, zdobywania nowych umiejętności oraz doświadczeń. Planowanie jest procesem występującym w okresie całego życia, nie jest jednorazową decyzją dlatego tak ważna jest umiejętność planowania własnej kariery edukacyjno-zawodowej na różnych etapach życia.
Autorzy tekstu i zdjęć: Karolina Szymaszek, Alina Kwiatkowska.