flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

            Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Młodzież kształcąca się  w zawodzie kucharz ma warsztatach Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie w tygodniu przed świętami Bożego Narodzenia odbyła zajęcia, których tematem przewodnim była kuchnia staropolska. Kuchnia pełna zagadek i kontrastów, niecodziennych połączeń smakowych. Kuchnia, w której przeplatało się wielu kultur, tradycji i smaków. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzieli się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy. Pod czujnym okiem instruktora pani Małgorzaty Chudzik przygotowali tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej. Na stole nie zabrakło gęsiny, kaczek i  wołowiny  oraz  tradycyjnego,  świątecznego  bigosu. Pojawiły  się  również staropolskie pierniki i miodownik. Każdy z uczestników mógł skosztować dań i wyrazić swoją opinie na temat ich smaku, sposobu podania oraz walorów kulinarnych.

1_CAP
1_CAP
3_CAP
3_CAP
6_CAP
6_CAP
4_CAP
4_CAP
5_CAP
5_CAP
2_CAP
2_CAP
Autor tekstu – Magdalena Suszalska – Świeca

Autor zdjęć – Dawid Wojtasiak, Iwona Chojnacka

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.