flaga Ukrainy
  • Kontrast strony
FESTI FUN DAYS – ŚWIATOWY DZIEŃ PIECZENIA W STARACHOWICACH
 
Kto nie marzył nigdy o własnoręcznym upieczeniu chleba? Czynność ta znana od powstania świata, stanowiąca podstawowy składnik codziennej diety człowieka, wykonywana jest we wszystkich zakątkach Ziemi. Chleb z mąki żytniej, pszennej, ryżowej, kukurydzianej, jęczmiennej, owsianej, orkiszowej i…. właściwie każdego zboża uprawianego lub dziko rosnącego na planecie.
Młodzież ucząca się na kierunku: kucharz w OSiW Starachowice miała okazję do zmierzenia się z tym wdzięcznym i odpowiedzialnym zadaniem podczas warsztatów pieczenia chleba w Ecomuzeum w Starachowicach, zorganizowanych przez doradcę zawodowego Lidię Żak. Prowadząca warsztaty – v-ce dyrektor Muzeum Przyrody i Techniki p. Wioletta Sobieraj ze szczegółami wyjaśniała poszczególne etapy produkcji z uwzględnieniem specyfiki produktów, aż do etapu końcowego – wypieku bochenków. Każdy uczestnik samodzielnie wykonał własny chleb – pierwszy raz w życiu. Indywidualne dodatki oraz ozdoby chlebowe rywalizowały o miano najładniejszego i najsmaczniejszego wyrobu. Światowy Dzień Pieczenia uczciliśmy pieczeniem!
Autor tekstu i zdjęć: Lid1.jpg6.jpg5.jpgia Żak
 
4.jpg

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.