flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

            Młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz w OSiW OHP  – z inspiracji wychowawców Macieja Górskiego i Mieczysława Rosińskiego – zorganizowała spotkanie poświęcone śledziowi – rybie kojarzonej w Polsce z postnym jedzeniem. Dwuosobowe zespoły kucharzy przygotowały po dwie potrawy ze śledzi, prezentując je społeczności ośrodka. Przedstawiono tradycję spożywania ryby w Europie,  jej występowanie, walory odżywcze i smakowe oraz rodzaje dostępne w sieciach handlowych.  Całość prezentacji przeplatana była dowcipnymi wierszykami i żeglarskimi szantami ze śledziem w głównej roli. Potrawy śledziowe przygotowali i opisywali: Wiktoria Kozera, Małgorzata Kozioł, Iza Gawarecka, Karolina Kalista, Magdalena Ryś i Bartłomiej Grunt. Pirackie szanty śpiewały siostry Gawareckie – Patrycja i Iza, zaś recytatorami byli: Wiktoria Kozera i Bartek Grunt. Przygotowanie śledziowych potraw nadzorowali instruktorzy: Anna Rosińska i Marzena Szymańska, zaś dekoracje przygotowała wychowawca Danuta Śpiewak, zaś całość spotkania przygotowali i prowadzili wychowawcy: Maciej Górski i Mieczysław Rosiński.

Obecnej na spotkaniu młodzieży i kadrze ośrodka OHP w Starachowicach bardzo podobała się kulinarna lekcja poświecona postnej potrawie, zdecydowanie wykraczająca poza tradycyjne szkolenie zawodowe. Smak przygotowanych potraw ze śledzia był znakomity, zbyt dobry jak na postne jedzenie.

2ADA
2ADA
3ADA
3ADA
4ADA
4ADA
6ADA
6ADA
8ADA
8ADA
10ADA
10ADA
164238ADA
164238ADA
1ADA
1ADA
Fot. Dzień śledzia w Starachowicach

Autor.tekstu:.Maciej.Górski                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Autor zdjęć: Mieczysław Rosiński

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.