Autor.tekstu:.Maciej.Górski Autor zdjęć: Mieczysław Rosiński
Młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz w OSiW OHP – z inspiracji wychowawców Macieja Górskiego i Mieczysława Rosińskiego – zorganizowała spotkanie poświęcone śledziowi – rybie kojarzonej w Polsce z postnym jedzeniem. Dwuosobowe zespoły kucharzy przygotowały po dwie potrawy ze śledzi, prezentując je społeczności ośrodka. Przedstawiono tradycję spożywania ryby w Europie, jej występowanie, walory odżywcze i smakowe oraz rodzaje dostępne w sieciach handlowych. Całość prezentacji przeplatana była dowcipnymi wierszykami i żeglarskimi szantami ze śledziem w głównej roli. Potrawy śledziowe przygotowali i opisywali: Wiktoria Kozera, Małgorzata Kozioł, Iza Gawarecka, Karolina Kalista, Magdalena Ryś i Bartłomiej Grunt. Pirackie szanty śpiewały siostry Gawareckie – Patrycja i Iza, zaś recytatorami byli: Wiktoria Kozera i Bartek Grunt. Przygotowanie śledziowych potraw nadzorowali instruktorzy: Anna Rosińska i Marzena Szymańska, zaś dekoracje przygotowała wychowawca Danuta Śpiewak, zaś całość spotkania przygotowali i prowadzili wychowawcy: Maciej Górski i Mieczysław Rosiński.
Obecnej na spotkaniu młodzieży i kadrze ośrodka OHP w Starachowicach bardzo podobała się kulinarna lekcja poświecona postnej potrawie, zdecydowanie wykraczająca poza tradycyjne szkolenie zawodowe. Smak przygotowanych potraw ze śledzia był znakomity, zbyt dobry jak na postne jedzenie.
Autor.tekstu:.Maciej.Górski Autor zdjęć: Mieczysław Rosiński