
Dania wegańskie i wegetariańskie systematycznie zyskują zwolenników w każdym zakątku globu. Jest to kuchnia znana na całym świecie, jej początki sięgają czasów przed naszą erą. Motywacje do rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego są różne: uznawanie, że jest to żywienie zdrowsze, walka o prawa zwierząt, moda, ograniczenie emisji cieplarnianych, lub po prosu – smak potraw.
Tajniki kuchni wegetariańskiej i wegańskiej odkrywała grupa młodzieży z OSiW Starachowice podczas wizyty studyjnej w restauracji PRIMO w Ostrowcu Świętokrzyskim. Na wyjazd studyjny zorganizowany przez MCK Starachowice zgłosiły się osoby, które chciały nabyć wiedzę w tym zakresie. Młodzież została zapoznana z zasadami przygotowania potraw, oraz samodzielnie pod kierownictwem doświadczonego kucharza przygotowywała dania. Spod rąk naszych utalentowanych uczestników wyszły: tatar z fasoli i suszonych pomidorów, zupa tajska z glonów wakame, makaronu ryżowego, czarnego sezamu i chilli, skrzydełka z kalafiora z dodatkiem marchewki i papryki po koreańsku z kimchi, oraz deser – kokosowe mango lassi. Uczestnicy zgodnie potwierdzili doskonały smak potraw, które przygotowali.
Młodzież uczestnicząca w warsztatach uczy się w szkole branżowej w zawodzie: kucharz. Nauka nowych umiejętności, związanych z wykonywanym zawodem w przyszłości, z pewnością przyczyni się do większych możliwości znalezienia zatrudnienia po skończonej nauce. Certyfikaty potwierdzające uzyskanie umiejętności to nie tylko dowód na aktywność uczestników, ale również miłe wspomnienie.
Zdjęcia. Uczestnicy OHP podczas wizyty studyjnej.