
W 11-4 Hufcu Pracy w Starogardzie Gdańskim, w ramach działających kół zainteresowania odbyły się zajęcia z koła kulinarnego. Tym razem młodzież przygotowywała sałatkę owocową. Sałatka owocowa to świetny pomysł na orzeźwiający deser w upalne dni, tym bardziej jak mamy teraz dostęp do sezonowych owoców.
Uczestnicy z dużym zaangażowaniem kroili owoce, łączyli je ze sobą. Powstała pyszna kolorowa przekąska. W tracie zajęć została również poruszona tematyka zdrowego żywienia w szczególności spożywania owoców i ich wpływu na nasz organizm. Owoce są bogate w witaminy i minerały, wspomagają odporność oraz dodają energii, dlatego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej.
Uczestnicy w trakcie zajęć mieli dużo radości i świetną okazję do pracy w zespole, ale również do wyrabiania umiejętności gospodarowania produktami spożywczymi.
Autor tekstu: Karolina Papieczka
Autor zdjęć: Joanna Cherek