flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Wizyta w otwartym ogrodzie społecznym Caritas im. św. o. Pio w Gdyni wraz z uczestnikami 11-12 Hufca Pracy w Gdyni odbyła się 6 czerwca 2023 r.

Młodzież miała okazję popracować na rzecz Centrum Pomocowego sadząc rośliny, takie jak agrest, porzeczki, maliny, borówki, miętę, żurawinę, tymianek oraz aronię. Rośliny ufundowane zostały przez Pomorską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy. Uczestnicy ustawili również karmniki, przygotowane wcześniej przez dwóch uczestników 11-12 Hufca Pracy w Gdyni. Wszyscy również zaangażowali się do drobnych prac ogrodowych. Dzięki interesującej rozmowie z przedstawicielem Fundacji Ziołogród – Panem Tomaszem uczestnicy dowiedzieli się o przystosowaniu podłoża oraz ciekawostkach na temat sadzonych roślin. Młodzież dowiedziała się również, które części roślin można jeść, np. liście borówki są tak samo jadalne, jak i jej owoce. Pan ogrodnik zachęcał również młodzież do skorzystania z wyjść organizowanych przez Fundację, na których za pomocą sezonowych kwiatów czy ziół można zrobić posiłek w terenie. Pan Tomasz próbował zachęcić młodzież do wyjścia, na którym zostaną przygotowane prażynki z liści klonu, czy ciasto z mniszka lekarskiego. Pani Małgorzata Sokołowska – Zastępca  Dyrektora Caritas im. Św. Ojca Pio w Gdyni opowiedziała o inicjatywach Caritas, przedstawiła plan działania oraz zachęcała do uczestnictwa w wolontariacie. Opowiedziała również krótko młodzieży o funkcjonujących na miejscu WTZ-ach, ZOL-u, czy Centrum Rehabilitacji. Zachęcała młodzież do pozostania wolontariuszem nie tylko na poziomie ogrodu społecznego, ale również dla seniorów pozostających w ZOL-u, którym przydałoby się towarzystwo, rozmowa i możliwość wyjścia na spacer.

Według nas wydarzenie spełniło założenia koła ekologicznego oraz integracji. Uczestnicy byli zaangażowani i okazywali wsparcie pozostałym w wykonywaniu prac. Pogoda dopisała do pracy na zewnątrz, dzięki czemu na zakończenie w podzięce za wykonaną pracę młodzież wraz z wychowawcami uczciła dzień kiełbaskami z grilla.

Autor tekstu: Klaudia Pawlak / Sandra Philippska
Autor zdjęć: Klaudia Pawlak / Sandra Philippska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.