
W 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku w ramach działalności koła kulinarnego „Kuchcik” zrealizowana została inicjatywa pn. "Wiosenne kanapki". Uczestnicy zostali zaopatrzeni w wysoko gatunkowe wyroby wędliniarskie oraz nabiałowe. Ponadto w okresie wiosennym mamy w sklepach cały wachlarz świeżych warzyw, więc bez problemu można było podejść do zadania. Przed przystąpieniem do pracy opiekun zaprezentował produkty zarówno krajowe jak i zagraniczne wraz z dokładnym opisem ich walorów zdrowotnych. Niektóre osoby miały okazję po raz pierwszy spróbować kiełków pora czy pomidorów papryczkowych.
Podczas przygotowywania kanapek według własnego gustu kulinarnego, wychowawca przybliżał znaczenie konkretnych składników w codziennej diecie. Uczestnicy przygotowując swój posiłek mieli zwrócić uwagę na zachowanie jak największej estetyki wykonania. Młodzież wywiązała się z zadania perfekcyjnie. Nabyła nowej wiedzy teoretycznej na temat zdrowego odżywiania, jak również w praktyce doświadczyła, iż wykonanie zdrowego, lekkiego posiłku może się odbyć niewielkim nakładem pracy, a wręcz przy dobrej zabawie. Budzące do tej pory postrach warzywa królowały na hufcowym stole. Młodzież zajadała się wykonanymi przez siebie oraz kolegów kanapkami. Po raz kolejny okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
Autor tekstu: Agnieszka Grzenkowicz
Autor zdjęcia: Agnieszka Grzenkowicz