
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Człuchowie październikowe warsztaty kucharskie upłynęły w bardzo miłej atmosferze. Młodzież pod nadzorem pani Doroty Francik przygotowała wrapy.
Wrap to rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka na przykład meksykańska tortilla, arabska pita bądź ormiański lawasz ze zwiniętym w środku nadzieniem. Jako pierwszy wrapy podał Bobby Valentine – legenda baseballu. Przekąska ta jest zdrowym, pysznym i wszechstronnym posiłkiem. Wrap całkowicie spowija nadzienie ·z przyprawionej i usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na mniejsze kawałki, rozdrobnionej kapusty pekińskiej, świeżego ogórka, pomidora , czerwonej papryki i konserwowej kukurydzy. Warzywa przyprawione zostały sosem sałatkowym. Uzupełnieniem dania stał się sos czosnkowy i ketchup. Młodzi kucharze przy składaniu kanapki musieli wykazać się niezwykłą dokładnością i cierpliwością. Po podgrzaniu placka na patelni po 10 sekund z każdej strony, umieścili na środku placka farsz, dół placka zagięli do góry i położyli na farsz. Następnie złożyli oba boki i mocno zacisnęli. Podgrzanie wrapa przed złożeniem sprawiło, że placek nie pękał przy składaniu.
Nowe umiejętności zaprocentowały doskonałą potrawą i nauczyły dzieci, że coś, co wygląda na proste, nie jest łatwe w wykonaniu. Warsztaty pomagają młodzieży rozwijać się kulinarnie i poznawać nowe smaki.
Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Joanna Karepin