
Dla cukierników i piekarzy, to czas naprawdę intensywnej pracy już od paru dni. Nasi uczestnicy, którzy kształcącą się właśnie w tych zawodach dokładnie wiedzą o czym mowa. Przez ostatnie dni był to dla nich czas ciężkiej i wytężonej pracy. Piekli w zakładach pracy nie tylko pączki, faworki, oponki, ale jeszcze wiele innych słodkości w ilościach dla nas niewyobrażalnych, by właśnie przygotować się na to słodkie święto jakim jest Tłusty czwartek.
Nie tylko cukiernicy i piekarze w ten dzień piekli pączki, czy też chruściki, nasi uczestnicy kształcący się w innych zawodach w zaciszu domowym również cieszyli się swoimi wyrobami. Piekli pączki z babciami, rodzicami albo sami, niektórzy po raz pierwszy. Opierając się na starych rodzinnych przepisach przekazywanych przez babcie, czy też przepisach z Internetu podjęli wyzwanie. Część z uczestników nie omieszkała pochwalić się swoimi wyrobami przesyłając do nas zdjęcia, ale byli i tacy co przynieśli swoje wyroby częstując wychowawców – za co serdecznie dziękujemy.
Wszystkie wyglądały bardzo apetycznie i smacznie. Najważniejsze jednak, że w ten dzień bez wyrzutów sumienia nie liczy się kalorii.