
Dnia 24 lutego 2022 r. w tłusty czwartek, kadra kwidzyńskiego Hufca Pracy zaprosiła uczestników na pyszne, świeżutkie pączki oraz faworki do biura hufca.
Historia Tłustego Czwartku sięga już starożytnego Rzymu. W Polsce zwyczaj jedzenia pączków, zwanych wówczas pampuchami, zadomowił się na stałe w XVII w., głównie w miastach i dworach. Na wsiach Tłusty Czwartek zaczęto obchodzić pod koniec XIX w. Przyjęło się, że jeśli ktoś w Tłusty Czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.
W Polsce Tłusty Czwartek obchodzimy w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i znany jest również zapustami czy mięsopustem. Święto jest ruchome, a jego data zależy od daty Wielkanocy.
Jak tradycja nakazuje, tak też w Tłusty Czwartek do 11-16 Hufca Pracy w Kwidzynie zaproszono młodzież na pyszne pączki i faworki. I tak jak wszyscy mówią w Tłusty Czwartek jemy pączki bez ograniczeń i nie liczymy kalorii. Na szczęście uczestniczki Hufca Pracy również przyjęły tę zasadę i skusiły się posmakować pączków i faworków. A tych którzy nie mieli wolnego w ferie i uczęszczają na praktyki, wychowawca Anna Flader, ze smacznymi pączkami i faworkami, odwiedziła w miejscach odbywania praktyk.
Spotkania przy pączku miały na celu skuszenie młodzieży do wyjścia z domu podczas ferii, oraz kultywowanie tradycji tłustoczwartkowej.
Autor zdjęć: Anna Flader / Uczestnicy 11-16 Hufca Pracy w Kwidzynie