
W dniach 28.04-07.05.2025 r. w Człuchowie odbyło się szkolenie z zakresu technologii gastronomicznych i organizacji imprez, skierowane do uczestników OHP z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Człuchowie.
Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a jego poziom podniosła obecność wyjątkowego prowadzącego – znanego kucharza i współpracownika Magdy Gessler, który podzielił się swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją do sztuki kulinarnej. Szkolenie zostało zorganizowane przez CEiPM w Słupsku przy współpracy z OSZ we Włocławku. Szkolenie miało na celu poszerzenie umiejętności praktycznych młodych uczestników w zakresie nowoczesnych technik gastronomicznych oraz profesjonalnej organizacji wydarzeń okolicznościowych – od małych przyjęć po duże bankiety. Zajęcia odbywały się zarówno w formie teoretycznej, jak i praktycznej, dając uczniom możliwość pracy z nowoczesnym sprzętem oraz zapoznania się z aktualnymi trendami w branży HoReCa. W trakcie szkolenia uczestnicy uczyli się m.in. zasad planowania menu, stylizacji potraw, obsługi gości, dekoracji sali oraz logistyki organizacji imprez. Szczególny nacisk położono na jakość, estetykę i dbałość o detale – wartości cenione w najlepszych restauracjach. Zwieńczeniem wydarzenia był egzamin końcowy, który wszyscy uczestnicy zdali z sukcesem, wykazując się dużym zaangażowaniem i zdobytymi umiejętnościami. Każdy z nich otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu, który z pewnością będzie wartościowym dodatkiem do przyszłego CV i krokiem w stronę kariery zawodowej w branży gastronomicznej.
Szkolenie zostało bardzo pozytywnie ocenione zarówno przez uczestników, jak i kadrę pedagogiczną. To kolejny dowód na to, że inwestowanie w młodych ludzi i ich edukację praktyczną przynosi realne korzyści – dla nich samych, lokalnej społeczności oraz przyszłych pracodawców.
Autor tekstu: Aleksandra Juszkiewicz
Autor zdjęć: Aleksandra Juszkiewicz