
W październiku uczestniczki oraz absolwentki 11-18 Hufca Pracy w Nowym Dworze Gdańskim wzięły udział w wyjątkowym szkoleniu z carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Szkolenie z carvingu to nie tylko nauka nowych umiejętności, ale także doskonała okazja do rozwijania kreatywności i poczucia estetyki. Uczestniczki miały możliwość odkrycia, jak detale i drobiazgi mogą zmienić prosty owoc czy warzywo w prawdziwe dzieło sztuki.
Szkolenie rozpoczęło się od zapoznania uczestniczek z podstawami carvingu. W pierwszym etapie skupiły się na tworzeniu prostych wzorów, takich jak kwiaty czy liście z warzyw i owoców. Z każdym kolejnym etapem nauki pod czujnym okiem instruktora, Pani Dominiki Pakuły- Mistrzyni Świata w Carvingu, dziewczęta nabierały coraz większej pewności siebie w tworzeniu bardziej skomplikowanych wzorów.
Dla uczestniczek i absolwentek był to pierwszy kontakt z carvingiem, jednak entuzjazm i zaangażowanie z jakim podchodziły do kolejnych wyzwań, świadczyły o ich wielkiej pasji i determinacji. Co więcej, zdobyte umiejętności carvingu mogą okazać się przydatne nie tylko w sferze artystycznej, ale również zawodowej – na przykład w branży gastronomicznej, dekoracyjnej czy eventowej.
Szkolenie okazało się doskonałą okazją do rozwoju osobistego, kreatywnego i zawodowego, co w przyszłości może zaowocować nie tylko satysfakcją, ale także możliwościami w zakresie pracy zawodowej.
Kurs zakończył się pokazem prac uczestniczek oraz wręczeniem certyfikatów.
Autor tekstu: Małgorzata Bania
Autor zdjęć: Magdalena Kubacka