
16 października obchodziliśmy „Światowy Dzień Chleba”, który został ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. To dobry moment na docenienie wypieku, który jest podstawowym składnikiem naszego pożywienia.
Z tej okazji w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie odbyły się warsztaty kulinarne z uczestnikami uczącymi się w zawodzie kucharz. Głównym celem spotkania było ukazanie istoty symboliki chleba. W polskiej i ukraińskiej tradycji chleb był symbolem pożywienia, a także dostatku i pomyślności. Z dawnego zwyczaju, kiedy to nowo przybyłych gości witało się chlebem i solą, aby podkreślić gościnność gospodarzy oraz sprawić, aby przybysze poczuli się jak w domu, zachował się zwyczaj witania Państwa Młodych przed wejściem do sali weselnej, zazwyczaj przez swoich rodziców. Kiedyś chleb wypiekało się w domowych warunkach, angażując w to nierzadko całą rodzinę i sąsiadów, dzisiaj najczęściej po prostu go kupujemy. Miłym akcentem kończącym zajęcia obchodów „Dnia chleba” była degustacja różnych rodzajów chleba. Na stole zagościł m. in. chleb pszenno-żytni, kukurydziany, razowy, żytni, wiejski, graham, ciemny razowy. Pieczywo można było smakować z różnymi pastami, twarogiem oraz żółtym serem, dżemem i innymi dodatkami.
Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród naszej młodzieży oraz okazały się doskonałą okazja do promowania zdrowego stylu życia.
Autor tekstu: Taissia Dubyniuk
Autor zdjęć: Taissia Dubyniuk